Raki cultuur op Kreta

Raki, zoals de Kretenzische Tsikoudia ook wel wordt genoemd, is zoals de Griekse Tsipouro een brandewijn, echter Raki is een sterke heldere drank die ongeveer 40% alcohol bevat. Het wordt gedistilleerd uit de drab die overblijft nadat de wijn uit druiven is geperst. Deze drab wordt de wijnmost genoemd.

In Griekenland wordt veel alcohol gedronken. De lokale bevolking drinkt om plezier te hebben. Zwaar dronken Grieken worden zelden aangetroffen. Dienovereenkomstig zijn er ook enkele zeer bekende typisch Griekse drankjes, wiens naam iedereen associeert met Griekenland,  wie heeft er nog nooit van Ouzo en Metaxa gehoord?

Tsikoudia en Raki
Tsikoudia, ook bekend als Raki, is de Kretenzische variant van het in de rest van Griekenland bekende Tsipouro brandewijn.

Tsipouro komt uit in de regio Macedonië. Tsipouro wordt tweemaal gedistilleerd uit de persresiduen van verschillende witte druivensoorten zoals Roditis, Athiri en Assyrtiko. Na de eerste distillatie wordt het soms op smaak gebracht met anijs zoals de Turkse raki.

Een drankje dat wordt gedistilleerd zoals raki of tsipouro, maar in plaats van anijs wordt gearomatiseerd met mastiek, een boomhars, wordt verkocht als masticha.

Raki, Tsikoudia en Tsipouro worden in de herfst gedistilleerd na de druivenoogst, in de wijnmakerij in koperen potten, gedestilleerd uit de persresten van druiven. Om te voorkomen dat de puree wordt "verbrand", wordt de bodem van het vat vaak aangelegd met takken van olijfhout. 
De commerciële jeneverstokers werken de hele dag rond in deze tijd van het jaar om grote hoeveelheden afgeleverd afvallen te verwerken. Vroeger was er soms geen wijn en werd de jenever gewoon eenvoudig gemaakt van vijgen. Zelfs tegenwoordig gebruiken veel fabrikanten sommige vijgen als ingrediënt voor hun jenever.

In tegenstelling tot de Turkse Rakı en sommige varianten van de Tsipouro bevat de Kretenzische Raki geen anijs (want dan zou het ouzo zijn!).

Raki wordt onverdund dronken, het is de onvermijdelijke drank op Kreta, die wordt aangeboden voor elke verwelkoming, voor elk vaarwel en na de maaltijd. 

Het wordt vaak zwart gestookt en meer of minder "onder de toonbank" verkocht in verkeerd gebruikte flessen of tankjes zonder etiket.

Kwaliteit en smaak kunnen erg variëren, een "goede" raki kunnen aanbieden, of aangeboden krijgen is een hele eer.  Qua smaak kunt u een goede tsikoudia het beste vergelijken met een Italiaanse.
grappa. 

Vanwege overheidsbeperkingen op het gebied van vergunningen zijn er op Kreta relatief weinig familiebedrijven die wettelijk Raki mogen stoken.