Maleme, klein dorp op Kreta met historische betekenis

Het dorp Maleme ligt op ongeveer 25 kilometer ten westen van Chania langs de oude kustweg, de huizen strekken zich uit langs de weg. Het hele achterland van het dorp is zeer landelijk en het landschap wordt gedomineerd door talloze olijfgaarden.

Een mijlpaal in de toeristische ontwikkeling van het dorp was zeker de bouw van het comfortabele hotel Maleme Beach in de jaren '70, inmiddels is het hotel diverse keren overgenomen en behoort het tot de Lois Hotels. Sindsdien is het aantal kleinere en grotere hotels, studio's en appartementen gegroeid, inmiddels heeft de kustzone zich met succes ontwikkeld tot een badplaats met een prachtige boulevard en een langgerekt strand. 

Het strand langs de promenade is een mengsel van grof zand en grind. Parasols en ligbedden kunnen worden gehuurd en de aangrenzende tavernes bieden lokale specialiteiten.

Het rustige en landelijke Maleme kent een limiet aan cafés en tavernes, maar de drukte tot in de vroege ochtenduren in het nabijgelegen Platanias (5 km ten oosten), biedt u indien gewenst voldoende vertier.

Er zijn goede busverbindingen, westwaarts tot Kolymbari of Kissamos, oostwaarts naar de kustplaatsen Platanias, Agia Marina en Chania of Paleochora aan de zuidkust.

Maleme verschilt optisch niets van de andere dorpen langs de weg tussen Chania en Kolymbari. Toch is de naam van het dorp wereldwijd bekend. 20 mei 1941 was de dag dat het Kretenzer dorp Maleme het strijdtoneel was van de luchtmacht operatie Merkur. 7000 parachutisten sprongen op het militair vliegveld van Maleme. Deze operatie, uitgevoerd door Duitse para's was ook de eerste grote luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. Het historische vliegveld van Maleme is niet meer in gebruik, soms wordt het nog door de Griekse luchtmacht gebruikt om te oefenen. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de verjaardag van de slag om Kreta in mei, vinden ook demonstratievluchten plaats.

Op 1 km afstand ligt de Duitse militaire begraafplaats. Een Minoïsche koepel graf ligt op slechts een paar meter van de begraafplaats, aan de linkerkant in de olijfgaarden.