Thrapsano pottenbakkersdorp met een lange traditie

Thrapsano een mooie excursie tip in het achterland van Kreta. Weg van de kust en het all-inclusive toerisme, de bergen in, iets traditioneels en origineels om weer te zien. Dit Kretenzische dorp met bijna 2500 inwoners ligt op een hoogte van ongeveer 340 m, ongeveer 30 km ten zuidoosten van Heraklion. Thrapsano staat bekend om zijn keramiek en vooral voor de productie van grootschalige keramische opslagvaten, hier Pitharia (πιθάρια) genoemd, een traditie die teruggaat tot het Minoïsche tijdperk van het eiland. Zelfs de naam "Thrapsano" suggereert dat het al verwijst naar de kunst van het pottenbakken, omdat het waarschijnlijk is afgeleid van de woorden "Thravsi" (θραύση - break) en "Psino" (ψήνω - bak), omdat vele vaten tijdens het bakken afbraken.

Volgens de historicus Stergios Spanakis werd Thrapsano voor het eerst in 1379 als nederzetting genoemd. Alleen hier en in de pottenbakkersplaats Margarites werken nog enkele professionele pottenbakkers naar oude, Minoïsche traditie. De aarde van de pottenbakker komt uit een grote kleiput ten noorden van het dorp, dus het is eigenlijk een lokale productie. Helaas worden de "hopen" van kleipotten steeds groter - het lijkt erop dat dit beroep aan het uitsterven is.

Desalniettemin zijn natuurlijk in Thrapsano vooral de talrijke aardewerkateliers de moeite van het bekijken waard, waarin men het traditionele aardewerk vindt en kan kiezen uit een grote verscheidenheid aan aardewerk. Verder is er ook de nabijgelegen kerk Panagia Pigadiotissa (Παναγία Πηγαδιώτισσα - Heilige Moeder van de bron) met zijn wonderfontein.

Er is een mythe dat sommige mensen in de putten vielen, deze vervolgens overstroomde, waardoor ze niet konden verdrinken.

Tijdens een bezoek aan Kreta in juli kunt u Thrapsano bezoeken tijdens de driedaagse evenementen die elk jaar van 17 tot 19 juli worden gehouden ter ere van de pottenbakkers.