Lazaretta en Agioi Theodoroi twee prachtige eilanden Kreta


Het Theodorou-eiland (Kri-Kri-eiland) (eiland Agioi Theodoroi) is een klein bewoond eiland, dat de thuisbasis is van een aantal van de beschermde Kri-Kri (wilde geiten) van Kreta.
In 1930 werd besloten om van het eiland een Nationaal Park te maken en in 1935 ving een Griekse man met de naam 'Theodoros Viglis' een mannelijke en een vrouwelijke kri-kri uit de beroemde Samaria-kloof. Ze werden vrijgelaten op het eiland Theodorou om te beginnen met een fokprogramma. Inmiddels leven nu honderden beschermde Kri-Kri op het eiland.
Het eiland is gesloten voor het publiek en slechts één dag per jaar (8 juni) geopend waar mensen het eiland mogen betreden om feest te vieren.

Ten westen van Theodorou liggen de ruïnes van een klein kasteel. Dit is een van de twee forten die in 1583 door de Venetianen werden gebouwd en pas in 1645 werden vernietigd toen de Turken binnenvielen.
Er zijn veel verhalen over de oprichting van Theodorou en het kleinere zustereiland Glaronisi. Het meest populaire is dat het eiland in de vroegchristelijke tijden helemaal niet bestond. Op een dag zagen bewoners een enorm monster en zijn jong, Chania naderen met zijn mond wijd open, klaar om aan te vallen. Na veel gebeden versteenden de heiligen dit monster en creëerde het eiland.

Theodorou biedt ook de beroemde en zeer populaire snorkelplek van het wrak van een Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Deze Junker 52 is tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten en staat daar sindsdien op de zeebodem.

Lazaretta-eiland
Lazaretta is een eiland op ongeveer 1200 meter van het strand van Nea Hora. Het is een klein eiland van slechts 200 x 70 meter.
Lazaretta heeft een lange geschiedenis in verband met Chania, die begon in 1952 toen het eiland werd gebruikt als quarantaineplaats voor lepraslachtoffers.
In de 17e eeuw werd op het eiland een quarantainegebouw neergezet, maar in 1645, toen de Turken binnenvielen, werd Lazaretta vernietigd en gebruikt als basis voor kanonnen die werden gebruikt bij een aanval op Chania.
Vandaag de dag is een klein deel van dit gebouw van 25 meter lang en 7 meter breed nog steeds zichtbaar.
Op het eiland staat een kleine witte kapel ter ere van Sint Nicolaas. Sint Nicolaas staat bekend als de beschermheilige van de zeelieden en beschermt iedereen op zee.

In de jaren '50 werd Lazaretta gebruikt als startpunt voor zwemraces die eindigden in de haven van Chania voor de havenautoriteiten.

Tegenwoordig genieten vooral zwemmers, de passagiers op de kleine vissersboten en natuurlijk toeristen op de georganiseerde boottochten van het eiland Lazaretta. Het eiland staat bekend als een van de beste snorkelplekken van Chania.


Deze activiteit is een echte aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, aangezien je twee eilanden gaat bezoeken die verbonden zijn met de mythologie en de Venetiaanse bezetting. Vanaf de Oude Haven van Chania vaar je richting het westen. Je eerste halte is Agioi Theodoroi, een eiland dat vroeger werd gebruikt om de kust van Kreta te verdedigen. Tegenwoordig is het een beschermd gebied en een waar paradijs voor een elegante en bedreigde Kretenzische wilde geit: de Kri-Kri. Je groep laat het anker zakken in de buurt van een Duits vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt uiteraard de kans om in het water te duiken om het schip van dichterbij te bekijken.  

Na ongeveer 40 minuten ga je naar het eiland Lazaretto (of Lazaretta), een klein eiland tegenover Nea Xora. Het heldere water, het prachtige zeeleven en twee geweldige zandstranden maken dit tot de beste plek om de activiteit te beëindigen. Je hebt 1 uur de tijd om lekker te ontspannen op het eiland totdat de boot weer vertrekt naar Chania. Op de terugweg heb je een panoramisch uitzicht op de oude Venetiaanse haven met zijn beroemde vuurtoren en ommuurde forten - je ziet dus perfect hoe de stad eruit ziet vanaf het water.