Imbros kloof Kreta

Rijd vanaf Chania 57 km naar het zuidoosten, door het Askifou-plateau naar het dorp Imbros, parkeer in het dorp en loop naar het zuiden. Als je de wandeling van 8 km hebt voltooid, kom je aan in het dorp Komatides, waar je kunt lunchen of een hapje en een drankje kunt drinken in een van de tavernes. Vanaf daar kunt u een taxi nemen terug naar uw auto of verder naar Chora Sfakion aan zee. Neem later een taxi of bus terug naar het dorpje Imbros, terug naar je geparkeerde auto.

Begin uw wandeling in het dorp Imbros in de regio Chania in het westen van Kreta. De locatie ligt 57 km ten zuidoosten van de stad Chania. Als u met de auto komt, parkeer dan aan de zuidkant van het dorp en begin uw wandeling, u ziet een houten bord.

Betaal een kleine toegangsprijs om de kloof te betreden. De ingang heet 'porafarago' in het lokale dialect en er werd hevig gevochten bij de verdediging van Sfakia tegen de Turkse troepen. Het pad leidt naar het dorp Komitades, een wandeling van 8 km. Het pad is vrij rotsachtig en helemaal bergafwaarts. Neem goede wandelschoenen en je eigen water mee.

Er is onderweg voldoende schaduw van de bomen en de zijkanten van de kloof. Houd je ogen open voor roofvogels hoog boven je en in de rotswanden. Je zult vele, vele grotten in de kliffen en de rotsachtige kloof zien.

Dit pad is het hele jaar toegankelijk, het is eigenlijk niet gesloten, omdat het geen nationaal park is, maar wees toch voorzichtig in de herfst-, winter- en lentemaanden, want regen betekent water... en het water wil door de kloof stromen . Ga niet wandelen als er recentelijk regen is gevallen.

In het midden van de kloof staat de 'mefarago', een historisch Venetiaans waterreservoir.

Afhankelijk van je conditie en ervaringsniveau kom je in 1,5 of 2,5 uur aan het einde van de wandeling bij Komitades. Geniet van het smalle deel van de kloof, waar het smalste punt slechts 2 meter breed is.

De beste tijden om te wandelen zijn de lente en de herfst als de temperaturen niet te hoog of te laag zijn.

Tourgroepen bezoeken de kloof wel, dus als je ze wilt vermijden, begin dan wat later op de dag aan je wandeling.

Onderweg ziet u prachtige rotsformaties in de verweerde kalksteenrots en op sommige punten zeer dichtbij de spectaculaire wanden van de kloof.

Luister naar de geschiedenis van deze plek en stel je voor dat de geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gered van de binnenvallende Duitsers. Of luister naar de echo's in de rotsen. Neem al je afval mee en bouw geen van die stomme stapels stenen. Geniet van de kloof.

Daarna gaat u verder naar het zuiden naar het dorp Komitades.

De rijke fauna van het gebied omvat de bedreigde lammergier, de torenvalk, de patrijs, de steenarend, de Bonelli's adelaar, de vale gier Gyps fulvus, duiven, ook patrijzen, alpen kauwen, lijsters, haviken, raven, adelaars en andere soorten wilde vogels. Zoogdieren zijn spitsmuizen, egels, wezels, marters en dassen, muizen en vleermuizen, maar deze zijn overdag moeilijk te zien.

De delicate roze en witte bloemen van de Oleanders omlijnen de kloof na regen. Aan de zijkanten van de kliffen groeien wilde kruiden zoals salie en dittany (hopmarjolein).

Er zijn excursies beschikbaar vanuit zowel Chania als Rethymnon, met verschillende combinaties die je door de kloof en naar de zuidkust brengen om de prachtige stranden te zien. Bekijk de kloof met een ervaren lokale gids.