Wandelen door de Agiofarago kloof

Tijdens onze tijd op Kreta hebben we zo vaak ervaren dat reizigers dit geweldige eiland bezochten zonder haar ooit echt te ontdekken. Er zijn zoveel verborgen parels, vaak net buiten de gebaande paden, of achter een bocht.

Een dergelijke schat is een plaats aan de zuidkust genaamd Agiofarago. Aan het einde van uw zoektocht zult u een van de meest adembenemende plekken in heel Griekenland ontdekken.

De Agiofarago kloof, is een verbazingwekkende kloof in het zuiden van de prefectuur Heraklion, niet ver van het beroemde Odigitria-klooster. Nog beroemder door het ongelooflijke strand dat aan het einde van de kloof ligt, is Agiofarago het product van twee stromen die samenkomen in St. Kiriaki om de grotere rivierbedding te vormen die van Porofarango naar de Libische Zee loopt.

De naam van de kloof komt van een legende die vertelt over driehonderd religieuze kluizenaars die in de regio woonden, die volledig geïsoleerd van elkaar waren.

Volgens het verhaal kwamen de kluizenaars slechts eenmaal per jaar samen op de Dag der Wederopstanding - het was toen dat de groep op de hoogte zou worden gesteld van het overlijden van hun collega's van het voorgaande jaar.

Agiofarago heeft enorme verticale kliffen aan beide zijden, ontelbare grotten binnen de kliffen en een schilderachtige achtergrond, als u zich dat kunt voorstellen.

Geïsoleerd en wild, de kloof is alleen te voet te doorkruisen. Terwijl u het pad richting het Agiofarago strand loopt, 250 meter voor de zee, komt u bij de kerk van St. Antonius die het centrum was van de ascese van het gebied. Voordat de kerk zijn huidige vorm aannam, werd deze meerdere keren herbouwd vanuit een kleine grot in de rots die als heilig werd beschouwd. Buiten de kerk is er een bron die ooit de bovengenoemde kluizenaars diende. Net ten zuiden van het gebouw is er een Minoïsche tombe en verder alleen de ingang naar de nu beroemde grot van Goumenospilios.

Agiofarago is altijd het toneel geweest van ascese en de Goumenospilios-grot speelt de rol als verzamelplaats voor de bovengenoemde kluizenaars. Er wordt gezegd dat ze stenen neerlegden waarop ze konden zitten zodat de lege stenen (stoelen) konden worden geteld om te bepalen wie er ontbrak.

Ten slotte, als u de kliffen aan de oostkant van het Agiofarago strand beklimt, is er een rotsachtig pad dat naar het zuidoosten loopt. Aan het einde van het pad is er een ongelooflijk verborgen zoutmeer en een ondergrondse grot bekend als Vourvoulitis, omgeven door verticale kliffen. Beneden in het meer, is er een verzonken tunnel die leidt naar de Libische Zee daarachter. Let op, de klim is niet eenvoudig en het is verraderlijk.

Om vanuit Heraklion naar Agiofarago te komen, moet u naar het zuiden rijden richting het beroemde strand van Matala en door de vlakte van Messara. Op een gegeven moment ziet u borden naar Sivas, waarna u het klooster van Odigitria bereikt. Hier neemt u de onverharde weg links. Na ongeveer 4 kilometer gaat u rechtsaf (soms staat daar het bord naar het Agiofarago strand). Al snel eindigt de onverharde weg op een plek waar mensen hun auto parkeren. Vanaf hier is het allemaal te voet.