Het heeft kleurrijke strepen, lange stekels en een verwoestend effect op bestaande ecosystemen: waar de oorspronkelijk in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan inheemse koraalduivel of Lionfish voorkomt, wordt het voor andere soorten oppassen. De koraalduivel behoort tot de schorpioenvissen.
Nu lijkt de gestreepte dief ook koers te hebben gezet naar de Middellandse Zee. Reeds waargenomen in 2015 rond Rhodos, verschijnt de gevaarlijke, giftige zeebewoner nu ook in de baai van Gramvoussa in de buurt van Kissamos. Veel koraalduivels werden deze maand al waargenomen vanaf het strand van Agois Ioannis en Sarakiniko op Gavdos.
De roofvis is niet alleen een bedreiging voor het eco systeem, maar ook voor de lokale vissers, die in hun vissersgronden een concurrent zien opduiken. Deze vis heeft geen natuurlijke vijanden plat zich zeer snel voort en kan zelfs een bedreiging voor het toerisme vormen.
Is deze lionfish ook gevaarlijk voor ons?
Het is één van de meest giftige vissen. Een steek bij een mens zorgt voor flink wat pijn, overgeven en moeite met ademen (over het algemeen niet dodelijk).
Wat kunnen we ertegen doen?
In diverse Caribische staten probeert men op een culinaire manier de vis te beheersen, door het als consumptievis te presenteren. Dat zou ook op Kreta moeten kunnen.
Het gif van de koraalduivel komt uit de stralen (pennen) uit vooral de rugvin. Als een mens er door geraakt wordt, kan dat heel pijnlijk zijn. Bij sommige soorten kan dit gif zelfs verlammend werken waardoor ze gevaarlijk voor duikers kunnen zijn, hoewel er geen voorvallen bekend zijn die een dodelijke afloop kenden. Vlak onder de vin bevinden zich gifklieren die het gif hiervoor aanmaken. Het zijn overigens niet alleen de rugvinnen die giftig zijn, ook de buikvinnen hebben gifklieren en de vinnen bij de staart (de zogenaamde aarsvinnen), de rugvinnen bevatten echter wel het meeste gif en die zijn dan ook het meest gevaarlijk.