Stadswandeling Heraklion

Tijdens de wandeling door het historische centrum van de grootste stad van Kreta vindt u tal van bezienswaardigheden en een verscheidenheid aan winkels en restaurants.

In Heraklion (ook: Iráklio), de hoofdstad van Kreta, woont ongeveer een kwart van de bevolking van het eiland. De stad ligt aan de noordkust in het centrum van het eiland en kijkt terug op een indrukwekkende geschiedenis. Het wordt al sinds de oudheid bewoond en wordt door de eeuwen heen gedomineerd door de Arabieren, de Byzantijnen, de Venetianen en de Ottomanen.

Tijdens deze wandeling door de oude stad van Heraklion ontdekken we tal van sporen van deze bewogen geschiedenis. Van de voormalige kloosterkerk van Agia Ekaterini via de Venetiaanse Morosini-fontein, het elegante stadhuis en de kerk van Agios Titos - oorspronkelijk gebouwd door de Ottomanen als moskee - gaat het naar het massieve fort Koules in het havengebied.

Onderweg slenteren we door de smalle straatjes van de oude stad met zijn kleine winkeltjes en marktkramen. Veel gezellige cafés, ijssalons en restaurants nodigen u uit voor een pauze onderweg.

Routebeschrijving
We beginnen onze wandeling door Heraklion bij de Dermatas baai in het noorden van de oude stad.
We steken eerst de hoofdweg over en gaan dan door een geplaveide steeg naar het zuiden. Na ongeveer 400 m slaan we linksaf en komen kort na de eerste stop op onze weg, de voormalige kerk Agia Ekaterini. Het herbergt een museum van Byzantijnse christelijke kunst. Naast het museum staat de kathedraal van Agios Minas, een van de beroemdste monumenten van de stad.

Na een bezoek aan de kathedraal, keren we naar het zuidoosten en bereiken we de Bembo-fontein via de Karterou straat. Hier slaan we linksaf en lopen door het lange voetgangersgebied met zijn vele kleine winkeltjes en cafés in het noorden. Uiteindelijk bereiken we Platia Liontarion, het plein met cafés in het centrum van Heraklion, in het midden daarvan de Morosini-fontein.

Sla rechtsaf u loopt nu over de Daidalou straat en blijft in het voetgangersgebied. Aan het einde van de straat gaan we links en een paar meter verder weer links de straat Korai in. Het leidt ons naar het kleine, met bomen omzoomde Korai-plein. Rechts, dan weer links door de winkelstraten in het centrum van de stad in het noordoosten, tot we het stadhuis van Heraklion bereiken. Rechts daarachter staat de kerk van Agios Titos, die ook het bekijken waard is.

Om bij de laatste halte van onze stadswandeling te komen, lopen we in noordelijke richting door het voetgangersgebied op de 25is Avgoustou straat tot we de haven bereiken. Voor ons ligt het fort Koules, dat tegen een kleine vergoeding kan worden bezocht.

We lopen langs de kademuur tot we de vuurtoren aan het einde van de haven bereiken. Vanaf hier hebben we een bijzonder mooi uitzicht op het havengebied en de stad Heraklion, voordat we terugkeren naar ons startpunt.

De wandeling duurt zo'n 2 uur en de afstand bedraagt 7,6 km.