Lakki dorp in de witte bergen van Kreta

Lakki is een klein dorpje in de witte bergen (Lefka Ori) in het westen van Kreta.  Het dorp ligt aan de weg van Chania naar het Omalos plateau en de ingang van de beroemde Samaria kloof.

Veel toeristen rijden door Lakki, maar steeds meer maken een stop en genieten van het prachtige uitzicht over valleien en bergen en drinken een kopje koffie in een dorpscafé. Al een kilometer voor Lakki heeft men het beste uitzicht op het dorp. U stopt op de weg van Chania naar Omalos bij een groot monument, dat de verzetsstrijder Michalis Gianaris (19e eeuw strijd voor onafhankelijkheid van Kreta door de Turken) eert. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over het dorp Lakki en de omliggende bergen.

Een kilometer verder gaat de weg gaat dwars door het kleine dorp. Het dorpsplein met voldoende parkeergelegenheid is in een scherpe bocht naar rechts. Aan het centrale plein van Lakki vindt u een aantal tavernes en cafés. De traditionele restaurants zijn redelijk geprijsd.

Voor het kleine dorp Lakki kunt u heel goed foto's maken van de toppen van de witte bergen. Als u vroeg in het toeristische seizoen, in april of mei, kunt u zien op de toppen van de Lefka Ori nog sneeuw. op Kreta bent. Als u houdt van Lakki en graag wilt wandelen in de omgeving adviseer ik u een kamer te huren in het dorp. Eenvoudige, goedkope kamers zijn beschikbaar in de taverne en in pensioen Nikolas bij het bovengenoemde dorpsplein.

Lakki was ooit een groot dorp met een paar duizend inwoners. Zoals in bijna alle minder toeristische regio's van Kreta zijn de meeste bewoners vertrokken en wellicht soms gemigreerd. Er was nauwelijks werk en de landbouw is zwaar en niet erg lucratief in de bergen. Tegenwoordig wonen nog zo'n 200 tot 300 mensen in Lakki, velen op leeftijd en erg vriendelijk.

Lakki staat bekend als een plaats waar men grote weerstand leverde tegen verschillende bezettingsmachten, tegen de Turken en tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Lakki ligt op slechts 500 meter boven de zee, in de winter sneeuwt het soms (zeldzaam). In de zomer is het door het bergklimaat iets koeler dan aan de kust. In de witte bergen regent iets vaker, maar in de zomer is het ook hier meestal droog.

Vanuit de stad Chania aan de noordkust van Kreta is het ongeveer 25 kilometer naar Omalos en de ingang van de kloof Samaria zijn er 10 tot 15 kilometer. U kunt Lakki ook bereiken met de bus. Alle bussen naar de Samaria kloof te houden in het dorp. In de zomer is dit een paar per dag, de meeste zijn echter vroeg in de ochtend. Als u tijd heeft breng dan eens een bezoek aan de botanische tuin van Kreta, op slechts een paar kilometer van Lakki, één van de mooiste botanische tuinen die ik ooit heb bezocht.