Gaidouronisi Kreta het gouden eiland

Gaidaronisi, beter bekend als eiland Chrissi  is gelegen op 7 km ten zuiden van Ierapetra in de Libische Zee. Het is onbewoond (tenminste in de winter), ongeveer 6 x 1,5 km lang en wordt door de lokale bevolking ook Gaidouronisi (ezelseiland) genoemd.. De prachtige stranden maken het gouden eiland tot een ideale bestemming die ook vanuit Ierapetra is te bereiken per boot.

Als de windomstandigheden het toelaten, beginnen ze dagelijks met rondvaartboten. Vooral aan de zuidkust zijn prachtige stranden, maar bekend is vooral het "Gouden Strand" in het noordoosten. Bij de pier kaap Zarathustra vindt u nog enkele voorzieningen. Op de stranden dan de traditionele strandbars.

U mag niet op het eiland blijven. Maar de vele wilde kampeerterreinen in het ceder bos zeggen iets anders. Dit zijn werkelijk echt overal. Het verzamelen van stenen, fossielen, schelpen, flora en fauna soorten is eveneens niet toegestaan. Een drinkwaterfontein bevindt zich bij de kapel Agios Nikolaos, die zich in het noordwesten van het eiland bevindt. Daar staan ook nog een vuurtoren, de overblijfselen van de oude haven en een scheepswrak.

Het water schijnt turkoois, het strand glinstert roze. Op de verbinding tussen het zuidelijke en het noordelijke strand (ongeveer 15 minuten) loopt u door een zeer oud ceder bos. Dit strekt zich uit over het hele centrale deel van het eiland. Het is een van de laatste cederwouden in Europa en sommige bomen zijn meer dan 200 jaar oud.

De prijzen liggen tussen  €15,-  en  € 25,- en de reis duurt tussen 30 en 60 minuten.  U kunt de tickets boeken in de haven van Ierapetra of op het internet.  We bezochten het eiland met de Nautilos, een charterjacht in eigendom van kapitein Michalis. We betaalden € 28,- voor de snelle overtocht ( 20 minuten) met een werkelijk prachtig jacht.