Martsalo strand en kloof Kreta

Het prachtige en eenzame strand van Martsalo ligt achter het westelijke Asterousia-gebergte, in de Lithino-Kaap.

De baai ligt nabij de zuidkant van Mesara, 80 kilometer ten zuidwesten van Heraklion.

Het strand is een kiezelstrand en er zijn veel tamarisken die hun schaduw bieden aan de bezoekers. De bodem van de zee is rotsachtig. Er is alleen een kade waar de boten van regio aanleggen.

Naturisme is verboden, omdat de plaats als heilig wordt beschouwd. Om dat prachtige strand te bereiken, moet u door een van de mooiste kloven van de prefectuur Heraklion gaan.

De Martsalo-kloof is een van de mooiste van Kreta en een hermitage van het Odigitria-klooster. De lengte is 2 kilometer en loopt door steile rotsen met veel grotten waar veel asceten woonden.

De beplanting van het gebied is erg dicht. In het midden van de route is een klein palmenbos, omgeven door oleanders, olijfbomen, hulst en eikenbomen.

U kunt relatief gemakkelijk de kloof doorkruisen, afgezien van het steile neerwaartse deel van de spelonkachtige tempel van Panagia naar de bodem van de kloof. Om de ingang van de kloof te bereiken, moet u de onverharde weg volgen die het Odigitria-klooster met Lithino verbindt. Op die weg staat een bord dat u naar Martsalo leidt.

Er is een spelonkachtige kerk, Panagia Martsaliani, in het begin van de kloof en deze is gewijd aan de Aankondiging van de Maagd Maria. De tempel is in de grot uitgehouwen in de vorm van een kegel en is 8 meter diep en 10 meter hoog.

Het werd tijdens de vervolgingen als catacombe gebruikt en na verloop van tijd werd het om onbekende redenen verlaten. De kerk was bedekt met grote rotsen en werd in het midden van de 19e eeuw gevonden door herders van het Odigitria-klooster. De icoon van de Maagd Maria werd in de tempel gevonden.

In het midden van de kloof, in Perivoli, staat een stenen bak waar het water uit een kleine nabijgelegen bron wordt verzameld.

Tijdens het Minoïsche tijdperk werd het Martsalo-strand volgens de archeologische opgravingen als haven gebruikt. Het lijkt erop dat de apostel Paulus het christendom heeft onderwezen in Martsalo.