Prines en Vederi dorpjes in Zuid-Kreta

Gedurende de Venetiaanse bezetting (1204 -1669) was Prines een belangrijke plaats. De Venetianen zouden Prines als woonplaats uitgezocht hebben vanwege het gezonde klimaat en de gunstige en panoramische ligging. De naam Prines komt waarschijnlijk van de bosrijke omgeving met bomen die ‘Prinos’ of ‘Prinari’ worden genoemd.

In het dorp staat de Agios Nikolaos kerk die dateert uit de 13e eeuw. Er zijn overigens veel oude gebouwen in het dorp met prachtige binnenplaatsen, stenen trappen en mooie waterplaatsen. Er zijn enkele tavernes en een kafenion die de innerlijke mens kunnen versterken en in de minimarkt kan men terecht voor de dagelijkse boodschappen. In Atsipopoulo dat tussen Prines en Rethymnon gelegen is, kan men terecht bij grotere winkels voor de boodschappen en is tevens een pinautomaat aanwezig.

Prines loopt als het ware over in Vederi dat slechts een handvol bewoners telt. Ook dit dorp speelde een rol tijdens de Venetiaanse bezetting. Men gebruikte het dorp vooral als uitkijkpunt. Vanaf hier kon men de schepen van de vijand al van verre aan zien komen en zodoende tijdig actie ondernemen de aanval af te slaan. Vedere betekent overigens zien in het Italiaans. U kunt zich vast een voorstelling maken hoe mooi het uitzicht hier moet zijn. Nu zonder tegemoetkomend gevaar.

In Vederi staat de Agios Ioannis-kerk die op 24 juni naamdag viert. De klokkentoren vormt een mooi gezicht en de omgeving is begroeid met oude eiken. Vooral de deuren van de oude huizen in Vederi zijn vaak prachtig. Tevens beschikken ze over mooie haarden en stenen kozijnen. In het dorp is ook een mooie waterplaats.

De omgeving in het achterland van Rethymnon is prachtig. De begroeiing is weelderig en ook in de warme zomermaanden nog groen. De vruchtbare grond zorgt voor voldoende water in de bodem en weet zo de plantengroei op gang te houden. Vooral cipressen, walnootbomen, eiken, platanen en Johannesbroodbomen vormen hier de vegetatie. In de dorpen Gonia dat iets verder landinwaarts gelegen is en Atsipopoulo zijn meerdere tavernes en supermarkten te vinden.

In een rustige omgeving en toch met de gezelligheid van Rethymnon binnen handbereik, aan de rand van het dorpje Vederi, ligt Vederi Estate. Vier in traditionele stijl gebouwde villa’s met de namen Kyveli, Alkioni, Kalipso en Melpomeni liggen hier te midden van de met cipressen, olijf- en eikenbomen bedekte heuvels. Het oude landgoed was van de ouders van de eigenaar die besloot om er sfeervolle villa's te realiseren, nieuw maar met de stijl van het oude, niet te vergeten goed. Elke villa heeft een eigen naam en beschikt over een privé zwembad. De Villa's Kyvelli, Alkioni en Kalipso liggen naast elkaar en zijn door een dikke, hoge heg van elkaar gescheiden. Onlangs is de laatste villa door de eigenaar gebouwd met de naam Melpomeni. De rust van het landgoed is in iedere villa voelbaar. Meer info omtrent deze hierboven genoemde accommodaties vindt u via deze link.