Kreta Aradena kloof

De Aradena-kloof ligt in de beroemd beruchte regio Sfakia. Het leidt van de zuidelijke hellingen van de Witte Bergen naar het kleine strand van Marmara, iets ten westen van Loutro.
Vroeger was de wandeling door de kloof moeilijk omdat er een doorgang was die u met een touw moest overwinnen.

Maar meer dan 10 jaar geleden werd er een stevige metalen brug geïnstalleerd die de doorgang gemakkelijk maakt, zolang u geen last hebt van duizeligheid, want hij is ongeveer 10 meter hoog.

Enkele jaren geleden is er ook een pad aangelegd om de bruggen te ontwijken. Maar pas op: dit nieuwe pad heeft een leuning om vast te houden, maar dit pad is ook niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

De brug over de kloof
In 1986 werd over de smalle punt een stalen brug gebouwd. De brug is een donatie van een man uit Agios Ioannis genaamd Vardinogiannis, die naar de VS emigreerde en wilde dat zijn geboortedorp een goede verbinding zou hebben met Anopoli en dus via Chora Sfakion met de rest van het wegennet van Kreta. De rijbaan van de staalconstructie bestaat uit onverharde houten planken.

De Aradena-kloof is niet geschikt voor mensen zonder wandelervaring: veel passages vereisen een grote vastberadenheid, vooral bij het afdalen.

U kunt de wandeling echter ook in de tegenovergestelde richting beginnen: u gaat vanaf het strand van Marmara omhoog naar het verlaten dorp Aradena, omdat de kloof veel gemakkelijker te beklimmen is dan naar beneden.

Desalniettemin zijn er veel ietwat lastige passages, die echter minder concentratie vereisen en bergopwaarts ervaren dan bergafwaarts. Het feit dat u tijdens de wandeling een hoogteverschil van 750 m onder de knie hebt, is geen groot probleem aangezien de klim over de lengte van de kloof verdeeld is.

U hebt ook goede wandelschoenen nodig met een redelijke grip om deze kloof te beklimmen. De beklimming mag niet plaatsvinden als het regent of onlangs heeft geregend: er is een risico op vallende stenen!

Maar ook als het niet regent bestaat het gevaar van vallende stenen, want er zijn veel geiten in de kloof die graag stenen wegtrappen tijdens hun klimtochten.

Bungeejumpen
U bereikt het strand van Marmara in ongeveer een uur lopen vanaf Loutro. Het begin van de kloof "van onderaf" kan niet worden gemist, volg gewoon de rivierbedding. De ingang van de kloof ligt tussen hoge rotsen en oleander struiken, dus er is veel schaduw. Maar pas op met de oleander: hij bloeit van mei tot juni en is licht giftig, zodat zelfs eenvoudig huidcontact allergische reacties kan veroorzaken!

Na ongeveer 30 minuten lopen wordt de kloof wat breder, hier leidt een pad u naar het dorp Livaniana. Een goed alternatief als u gewoon een korte wandeling door de kloof wilt maken. Ga anders gewoon rechtdoor.

Het pad is gemarkeerd met stenen mannetjes en op verschillende plaatsen met gekleurde vlekken. Let goed op want er zijn verschillende plekken in de kloof waar u de verkeerde kant op kunt gaan. Maar maakt u zich geen zorgen: u verdwaalt niet, u komt alleen op wat moeilijkere paden. U kunt eenvoudig kiezen waar verfvlekken twee paden markeren - beide routes zijn prima en gemakkelijk te belopen.

De wandeling door de Aradena-kloof is vergelijkbaar met een trap met zeer brede treden: je loopt een tijdje op bijna vlak terrein, daarna korte beklimmingen (zeven in totaal), daarna wordt het weer vlak.

Wat spanning nodig?
Voor het eerst in 1993, elk jaar sinds 2000, kunt u bungeejumpen vanaf de brug in de zomermaanden van juni tot oktober, vermoedelijk de hoogste sprong van een brug in Europa.

Voor liefhebbers is deze wandeling mooier dan door de veel bekendere Samaria kloof. Boven het verlaten dorp Aradena met een van de mooiste bruggen in Europa.