Bierbrouwerijen op Kreta

 Hoe klinkt een verfrissend gekoeld biertje op een Grieks eiland voor jou? Maak daar nu een ambachtelijk bier van, precies zoals jij het wilt, pils, blond, rood of zwart bier; IPA of stevig? En het beste van alles is dat het gewoon langs de weg wordt gebrouwen.

Het is waar dat Griekenland beroemd is om zijn wijn en ouzo, maar het heeft ook een bloeiende brouwerijscene ontwikkeld. Noem je favoriete eiland: Santorini, Mykonos, Kreta, Corfu, Rhodos of Chios. Wat als je te horen krijgt dat ze bijna 100 (ja, 100!) verschillende bieren produceren? U kunt Athene, Thessaloniki, Patras, Sparta, Olympus en Kalamata aan de lijst toevoegen, evenals kleinere eilanden zoals Tinos, Ikaria en Samothraki.

Dus, als je van bier en Griekenland houdt, staat je een traktatie te wachten als we je kennis laten maken met de Griekse bierscene en je begeleiden naar enkele van de beste microbrouwerijen in het land. Hieronder speciaal op Kreta.

Er zijn natuurlijk andere Griekse brouwerijen, en we concentreren ons op microbrouwerijen in plaats van op de grotere, bekendere merken die al geassocieerd worden met de Griekse zomer. Maar of je nu de Griekse eilanden of het vasteland verkent, je vindt er bierproeverijen en de mogelijkheid om getalenteerde biermakers te ontmoeten die vaak van hun hobby een bloeiend exportbedrijf hebben gemaakt. Klaar om je eerste slok te nemen?

Kreta heeft meer dan 10 brouwerijen, waarvan de meeste openstaan ​​voor proeverijen, zodat u kunt genieten van hun brouwsels terwijl u met de producenten praat. Drie zijn er in Heraklion: Kasta in het hart van de stad, met zeven ambachtelijke bieren van de tap en veel informatie over brouwstijlen en technologie; Notos, aan de westkant van de stad, biedt gewoonlijk al hun zeven bieren in flessen aan; en Solo, net buiten de stad (ten zuiden van de luchthaven) in het dorp Kallithea, met vijf bieren van de tap en nog veel meer in flessen of blikjes. Nogmaals, elke stijl is hier vertegenwoordigd:  pils, blonde en rode ales, zwarte porters en stouts en IPA's.

Als je vanuit Heraklion naar het oosten gaat, zijn er nog twee brouwerijen om te bezoeken. Ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven ligt Barbantonis, in Chersonissos (Analipsi-dorp), met vier bieren (blond, donker, IPA en stout). En dan is er Helmisons, een nano-brouwerij op een landgoed op ongeveer 1,5 uur rijden van Heraklion aan de zuidkust, met prachtig uitzicht op zee en nog eens vier bieren om te proeven (wit, IPA, dark ale en APA).

Als u zich in de provincie Chania bevindt, in het westen van Kreta, zijn er zes brouwerijen die u kunt bezoeken. Kretenzisch (Harma), net buiten het kleine dorpje Zounaki, biedt de 360º Griekse ambachtelijke bierervaring, met 25 brouwsels, merchandise en veel zelfgemaakte gerechten. Verder naar het westen is er de Lyra-brouwerij, gelegen in het hart van het kleine stadje Kissamos en met een veelgeprezen gouden bier.

Net ten zuiden van het centrum van Chania vind je Xaos (met 13 bieren), dan Lafkas en Azatis, met twee per stuk. Xaos is geïnspireerd door het Griekse woord chaos, Lafkas door de Witte Bergen (Lefkos = wit) die op de achtergrond van de stad te zien is, en Azatis door wilde dieren (het woord betekent 'ongebonden' in het lokale dialect).

Eindelijk, in een landelijke omgeving ten zuiden van het dorp Agios Georgios, in de provincie Rethymnon, vind je de Rethymnische brouwerij, met drie bieren: een pils, een blond en een donker bier.