Heraklion Agii Deka Kreta

Agii Deka is een van de mooiste dorpen van Kreta, verspreid gelegen in de vruchtbare vallei van Messara. Het dorp is een transportknooppunt tussen de noord- en zuidkant van Heraklion en ligt slechts 44 km ten zuiden van de stad, op weg naar Tymbaki en Matala. Het dorp Agii Deka ligt op een vlakke vlakte op de plaats van het oude Gortynos, een van de machtigste steden van Dorian Kreta. Het heeft zo'n 900 inwoners.

Agii Deka (wat tien heiligen betekent) dankt zijn naam aan de tien Kretenzische mannen die in 250 na Christus door de Romeinen werden vermoord omdat ze christenen waren.

Hun graven zijn te zien in de kerk van de tien martelaren. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een prachtige houten iconostase. Dit dorp is ook belangrijk omdat het de zetel was van de eerste Kretenzische bisschop en beschermer van het eiland, Sint Titus. Vanuit het dorp zijn er uitstekende uitzichten over alle dorpen van de Messara-vlakte. 

Interessante bezienswaardigheden zijn onder meer de bovengenoemde graven en kerk en ook de kerk van Sint Titus die een combinatie is van een paleochristelijke basiliek en een kruisvormige kerk. Het werd gebouwd in de 6e eeuw na Christus en de belangrijkste overblijfselen zijn de apsis.

Op korte afstand van Agii Deka ligt de archeologische vindplaats van het oude Gortynos. Deze stad bloeide van de Minoïsche tot de Romeinse tijd. De overblijfselen omvatten een acropolis, een open theater, een tempel van Apollo, een christelijke kerk en graven.

Ook zonder auto kunt u Agii Deka bereiken, neem vanuit Heraklion de bus naar Moires (1 uur 52 minuten), vervolgens neemt u voor de laatste 9 km een taxi.