Ethia traditioneel dorp Kreta

Een van de mooiste en meest traditionele Kretenzische dorpen van Kreta is Ethia in de gemeente Archanes-Asterousia.  Het dorp ligt ongeveer 90 kilometer ten zuiden van Heraklion, 740 meter boven de zeespiegel aan de zuidwestelijke voet van de heuvel van Asphentilias.

Administratief omvat de gemeenschap van Ethia de nederzettingen Rotasi en Agia Anna. 19 inwoners wonen in het kleine dorp en hun voornaamste bezigheden zijn veeteelt en landbouw.

De nederzetting is omgeven door het groene, kunstmatige bos dat in de jaren 90 werd aangeplant. Het is de moeite waard om door de straten van het kleine dorp te wandelen en de traditionele architectuur te bewonderen.

Als u houdt van avontuur, moet u de kloof van Ethia oversteken of het pad van Ethia naar Achentrias volgen.

Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1577. In 1583 noemt Kastrofilakas het Ettea met 46 inwoners. In 1834 woonden 10 christelijke en 5 Turkse families in de nederzetting en in 1887 waren er 127 christenen. Toen Ethia een gemeenschap werd, viel Rotasi er onder.

In Ethia zijn er de kerken van Profitis Ilias ( Profeet Elias), Panagia, Agios Georgios, Agioi Pantes en Agioi Anrgiroi. Er zijn ook enkele landelijke kerken, zoals Agios Eymenios en Agia Anna.

Op de naamdag van de profeet Elias, 20 juli, is er een grote Panigiri (dorpsfeest) in Ethia met traditionele dansen op het plein en live muziek