Stalos badplaats op Kreta



Stalos is een toeristische badplaats 7 km ten westen van Chania. Het bestaat uit een schijnbaar eindeloos zandstrand langs de kust en vele kleine hotels, cafés, restaurants en bars langs het strand.

Stalos is goed ontwikkeld en trekt elke zomer een groot aantal bezoekers. Kato Stalos, het kustgedeelte van het wijdere gebied genaamd Stalos, heeft een fantastisch zandstrand. Het strand is zeer goed georganiseerd en biedt alle benodigde toeristische diensten. Daarom wordt het strand elk jaar bekroond met een blauwe vlag.

Stalos is een ideale vakantiebestemming. Het ligt dicht bij de stad Chania en biedt alle nodige diensten aan zijn bezoekers. Er zijn ook regelmatige busdiensten naar de stad Chania.

De talloze winkels, restaurants en andere voorzieningen bevinden zich aan de hoofdweg die Stalos met Chania verbindt. De accommodaties liggen verspreid aan de kust tussen het strand en de heuvels ten zuiden van het dorp, wat de bezoeker een prachtig uitzicht biedt.

Er zijn strandbars en sportfaciliteiten in Stalos. Je hebt overal een prachtig uitzicht op het kleine eiland Theodorou. Aan de hoofdstraat zijn er andere kleine cafés en bars zoals de beroemde "Mambo" club.

Verder bereikt u snel de steden Agia Marina en Platanias, 2-3 km verderop, waar u nog meer van het nachtleven kunt genieten.

Maria's restaurant is gelegen in het centrum van Stalos en biedt een zeer goede traditionele keuken. Ook aan de kustweg en in het nabij gelegen plaatsje Platanias ("Mylos tou Kerata") vindt u een selectie van goede restaurants.

Volgens een Kretenzer legende dankt Stalos zijn naam aan Talos, de bronzen reus die drie keer per dag om het eiland cirkelde en het tegen de vijanden beschermde. Men geloofde dat Talos zijn basis had in Stalos. Maar het kan ook een afgeleide zijn van het Griekse werkwoord stalizo, een werkwoord dat stoppen of uitrusten betekent. Hier stopten de lokale herders met hun kudden om uit te rusten.