Kelaria een klein bergdorp op het eiland Kreta

Kelaria is een klein bergdorp in het oosten van de regio Sitia, 30 kilometer van het kustplaatsje Sitia en slechts 5 kilometer voor het dorp Zakros.

Het landschap is typerend voor het bergachtige oosten van de prefectuur Lassithi, met niet erg hoge bergen maar indrukwekkende kloven. Het gebied is erg mooi met veel mooie dorpjes op de weg van Palekastro naar Zakros, gelegen in een groene vallei met veel olijfbomen en omgeven door bergen.

Het dorp Kelaria is klein en wordt bewoond door zo'n 10 voornamelijk oudere mensen die werkzaam zijn in de landbouw. Tegenwoordig is het dorp verdeeld in twee delen. Het eerste deel is gelegen rond de centrale weg, het is het bewoonbare deel. Het andere deel is de heuvel op, schilderachtig, maar geïsoleerd, en vol met oude ruïnes.

Vanaf de nederzetting Adravast en 1 km ten zuiden van Kelaria op weg naar Zakros, begint een prachtige kloof, de kloof van Adravasti, die eindigt na 4 km nabij de nederzetting Karidi.
Het is de meest onbekende kloof van de regio Palekastro - Zakros. De uitgang ligt op slechts 1 km ten noorden van het dorp Adravasti en op 3 km afstand van Zakros. De snelste manier om Karidi te bereiken is via een nieuwe asfaltweg die begint bij het dorp Adravasti (8 km).

In het begin creëren de bergen verschillende bassins, die langzaam een prachtige, maar echt ruige kloof blijken te zijn. Er is geen pad en u moet heel voorzichtig zijn. Tegelijkertijd moet u in een zeer goede fysieke conditie zijn. U loopt vooral door de bekken van de kloof. De kloof is overigens niet erg diep. U kunt echter prachtige foto's in combinatie met het diepblauwe van de lucht.
Geniet van de prachtige rotsformatie onder absolute rust in het midden van het woeste landschap.