Milatos klein dorp op Kreta

Milatos is een klein dorp aan de noordkust van Kreta, een dorp dat de toeristische ontwikkeling van de omgeving niet heeft meegemaakt. Desondanks leeft de meerderheid van de bevolking in de baai van Milatos van het toerisme. Het is kalm en rustig gebleven in Milatos. Veel dagjesmensen uit de nabijgelegen mega toeristische plaatsen zoals Malia, Chersonissos en Agios Nikolaos komen in de zomer voor een paar uur met de auto naar Milatos.

Meer dan 10 tavernes en enkele cafés zijn vooral gelegen in de buurt van de oever. De prijzen zijn nog steeds opmerkelijk laag. De aardige inwoners hebben alle tijd voor een praatje. De officiële plaatsnaam is overigens Paralia Milatou. Vertaald betekent dit "het strand van Milatos."  Het werkelijke dorpje Milatos ligt op ongeveer 1,5 kilometer landinwaarts van de nederzetting aan zee.

 Vanaf de enige grote weg bereikt u Milatos en komt u eigenlijk direct aan op het centrale plein. Rijdt u verder links langs de oever bent u na 200 meter in de haven.  De meeste tavernes en cafés van Milatos zijn ofwel gelegen aan het centrale plein of aan de haven. In de haven kunt u nog steeds vissers aan het werk zien. 

Een van de redenen waarom Milatos zich nog niet zo stormachtig heeft ontwikkeld als Malia dat op ongeveer 12 kilometer ligt van Milatos, is het gebrek aan goede stranden. Een nog geen 50 meter lang strand ligt direct bij de haven. In de zomer worden stoelen en parasols geplaatst op het strand, als er meer dan 50 mensen zijn is het mini-strand al vol. Een ander strand is ongeveer 200 meter ten oosten van het centrum. Een verharde weg gaat naar het kiezelstrand. Het is aanzienlijk langer dan het strand in het centrum. De steentjes zijn echter helaas zo groot als een vuist en niet aangenaam om op te liggen of op te lopen.

Veel toeristen maken een dagtocht naar Milatos, maar blijven nog enkele dagen of de hele vakantie. Het aantal accommodaties is toegenomen in de afgelopen jaren. Ideaal liggen de Kiveli appartementen in het centrum van het rustige dorpje Milatos op slechts een paar meter van de kleine haven, 300 meter verder naar het oosten vindt u de Socrates studios en appartementen. Beide appartementen bieden schone accommodatie tegen een lage prijs en een sympathieke gastheer.