Kommos strand Kreta

Het Kommos-strand is ongetwijfeld een van de mooiste zandstranden van Kreta. Het strekt zich uit van het dorp Kalamaki, een paar kilometer naar het noorden, naar de steile kaap in het zuiden. Achter de kaap ligt de baai van Matala.

Dit strandgedeelte verkreeg de naam van de oude Minoïsche nederzetting Kommos, waarvan de overblijfselen hier in de jaren zeventig direct boven het strand zijn opgegraven. Ondanks de afrastering van de archeologische vindplaats heeft men vanuit Pitsidia een goed zicht op de delen van deze voormalige haven van het paleis van Festos. Aan het zuidelijke einde van het strand, onder de parkeerplaats, hebben zich inmiddels de eerste vertegenwoordigers van de toeristische industrie gevestigd.

Parasols en ligstoelen worden verhuurd en een snackbar serveert ijs en gekoelde drankjes. In de Bunga-Bunga Bar is vaak live muziek tijdens de zomer.

Maar als u een beetje naar het noorden gaat, vindt u zelfs een vrije plek in de schaduw en heeft u de mogelijkheid om te genieten van het prachtige strand zonder directe buren. In de zomer kan het echter behoorlijk druk zijn. Vooral in het weekend wanneer de Grieken vrij zijn.

Nesten van zeeschildpadden
Elke dag voordat de eerste badgasten komen wordt het strand door vrijwilligers van Sea-Turtle-Protection-Society gecontroleerd, daarbij controleren ze of zeeschildpadden  (Caretta Caretta), die ernstig bedreigd zijn, daar nieuwe eieren hebben gelegd. Ontdekte nesten worden beschermd door metalen gaas en er wordt een rand gevormd van oude strandmatten. Zo probeert men de populatie, die al sterk is verminderd in stand te houden en weer te laten groeien. 
Daarom is kamperen op het strand verboden, evenals het gebruik van lichtbronnen en mag er ook gene vuur worden ontstoken. Het zou de jonge zeeschildpadden kunnen irriteren op hun weg naar de zee!

De  twee tavernes bovenop de rotsachtige uitloper aan de zuidkant van het strand, serveren niet alleen heerlijke gerechten, maar bieden een prachtig uitzicht, vooral 's avonds bij zonsondergang. De restaurants zijn niet toegankelijk vanaf het strand zelf, alleen vanaf de hoofdweg tussen Pitsidia en Matala. Let op de bewegwijzering (visrestaurant).

Conclusie: Kreta heeft duizenden prachtige stranden. Er is iets voor elke smaak.