Wijntoerisme op Kreta

Het klinkt misschien vreemd als je van het ene einde van de aarde naar het andere reist om een ​​goede wijn te proeven. Maar het wijntoerisme is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een dynamisch onderdeel van de wereldtoerisme-industrie. Het gaat niet alleen om een ​​tour naar een wijnmakerij, het gaat nu om een ​​uitgebreide reiservaring.

Griekenland is misschien bij wijntoeristen nog niet zo bekend,  maar er zijn in Griekenland reeds opmerkelijke wijnhuizen, vooral in Noord- en Midden-Griekenland, Kreta, de Egeïsche eilanden, de Peloponnesos en in de regio Attica.

Tot twintig jaar geleden waren de meeste van hen strikt gericht op de productie van wijn. Maar jaar na jaar, vooral na de erkenning van de kwaliteit van de Griekse wijnen in het buitenland :Verenigde Staten, Canada en Australië, investeren  wijngaarden in Griekenland meer en meer in technologische innovatie om het wijnliefhebbers publiek voor zichzelf  te winnen.

Hoewel in Griekenland nog geen nationale strategie is ontwikkeld, om meer wijntoeristen te trekken, investeren steeds meer wijnboeren met het doel om ook in deze toeristische wereld meer aanzien te vergaren en dus meer toeristen te mogen ontvangen.

Het wijntoerisme op Kreta wordt steeds populairder. In de bergdorpen van Kreta ziet u steeds meer huurauto's van toeristen voor de kleine, oude Kafenions staan. Er is zelfgemaakte landwijn (die soms naar sherry smaakt) en steeds vaker Retsina. Als u niet van wijnproeven houdt, kunt u hier genieten van een paar smakelijke Griekse metzedes, het equivalent van tapas.
Een goede tip is de Kafenio "naar de oude molen" in Plemeniana nabij Kandanos. Daar bij de rivier onder de groenblijvende bomen kunt u genieten van de donkere, zware rode wijn. Gewoon geweldig.
Natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan de wijnfamilie Doufoulakis, zij kijken doordeweeks uit na elke bezoeker. U vindt het wijnhuis in het dorp Dafnes.
Het dorp Dafnes is gelegen op de route van Heraklion naar Mires. Het wijnhuis ligt 200 meter ten zuiden van het dorpsplein.