Sivas traditioneel dorp op Kreta

Het dorp Sivas ligt op 62 km van Heraklion op het Griekse eiland Kreta, op de westelijke hellingen van het Asterousia gebergte.

De 1000 jaar geschiedenis komt tot leven voor iedere bezoeker, die de kans krijgt en neemt om de monumenten en oude huizen te bewonderen, die door de eeuwen heen perfect bewaard zijn gebleven. Door het ministerie van cultuur is deze plaats uitgeroepen tot cultureel beschermd woongebied.

De ongeveer 600 inwoners, veel van hen afkomstig uit andere landen, zijn trots op hun dorp. Ze doen er alles aan om zijn schoonheid en traditionele karakter te beschermen.

Er zijn veel suggesties over de oorsprong van de naam Siva. Sommigen zeggen dat het te maken heeft met Shiva, de god van India, of  Siwa de beroemde oase van Egypte waar de tempel van Amon Zeus is gebouwd en ooit bezocht door Alexander de Grote. Het Latijnse woord Silva betekent bos en het Asterousia gebergte, was niet lang gelden bedekt met dichte bossen. Waarschijnlijker echter dat het woord afkomstig is uit het Arabisch. In de buurt van het dorp hebben de archeologen rond loopgraven uit de pre-paleisperiode opgegraven. In 1958 werd een volledige verzameling vroege Hellenistische munten opgegraven. De meeste van deze werden echter gestolen door plunderaars en er werden slechts 36 munten gevonden, deze kunt u momenteel zien in het Archeologisch Museum van Heraklion.

Sivas is de geboorteplaats van verschillende historische figuren, die belangrijke rollen speelden in de geschiedenis van het eiland:  Ai Kir-Giannis o Xenos, Ioannis Skoutis (Stefanakis) en de schrijver Themos Kornaros. 

Het dorpsleven speelt zich af rond het centrale plein omgeven door heel wat restaurants, cafés en winkels. Geniet van uw kopje koffie en breng een bezoek aan de kerk Agios Ioannis. 
In de tavernes worden traditionele Kretenzese gerechten geserveerd.

 In de laatste tien dagen van augustus worden diverse culturele evenementen georganiseerd. Vanaf Heraklion is er een regelmatige busdienst naar Sivas.
Sivas is ook de ideale uitvalsbasis voor excursies in het zuiden van Kreta. Het ligt dicht bij de archeologische vindplaatsen zoals Gortys en Phaistos en de stranden van Matala, Komos en Kalamaki.

Accommodatie in Sivas is beperkt aanwezig. Op loopafstand (700 meter) van het  authentieke dorp vindt u Sivas Hill Bungalows, waar u volledig tot rust kunt komen en genieten van de Griekse gastvrijheid.