Stadswandeling Rethymnon

In de oude binnenstad van Rethymnon is er niet alleen cultuur en geschiedenis te ontdekken, maar ook vele smalle winkelstraten en uitstekende visrestaurants in de Venetiaanse haven.

Deze rondwandeling door Rethymnon neemt ons mee door de pittoreske straatjes van de oude stad. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad liggen op de route

We beginnen met een bezoek aan het Fortézza, een groot fort aan de noordwestkust van de oude stad. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen, maar sommige van de gebouwen die nog steeds overeind zijn - inclusief de zeer zichtbare Sultan Ibrahim-moskee - werden gebouwd door de Ottomanen.

In het centrum van Rethymnon zijn er talloze sporen van de Venetiaanse en Ottomaanse overheersing over Kreta. De Tis Nerantzes-moskee, met zijn karakteristieke drie koepeldaken en zijn smalle maar hoge minaret, is een van de bezienswaardigheden van de stad. De Venetianen verlieten de pittoreske haven (de vuurtoren werd opnieuw gebouwd door de Ottomanen) met zijn vele monumentale gebouwen. Tegenwoordig zijn er meestal goede visrestaurants en cafés. De mooie Rimóndi-fontein in het hart van de oude stad, met de water spuitende leeuwenkoppen, twijfelt ook niet aan de Venetiaanse oorsprong.

Routebeschrijving
Onze stadswandeling door Rethymnon begint in de Venetiaanse haven. We klimmen eerst naar het Fortézza-fort, dat van verre te zien is. De ingang bevindt zich in het oosten van het complex. Tijdens een rondleiding door het fort bewonderen we de overblijfselen van veel Venetiaanse en Ottomaanse gebouwen, waaronder de Sultan Ibrahim-moskee en verschillende administratieve en magazijngebouwen.

We verlaten het Fortézza opnieuw bij de ingang naar het oosten, dan slaan we rechtsaf en lopen door de straten van de oude stad naar het zuiden. Na ongeveer 250 meter komen we aan bij de kerk van Naos tis Kyrias ton Angelon, die we ook van binnen kunnen bezoeken.

Kort na de kerk slaan we linksaf en komen aan op het grote Mikrasiaton-plein in het centrum van de oude stad. Het wordt gedomineerd door de Tis Nerantzes-moskee, met zijn drie koepeldaken en hoge minaret reeds zichtbaar van veraf.

We steken het plein over, dan gaat het over de winkelstraat Eth. Antistaseos een beetje naar het zuiden, dan net voor de oude stenen poort Porta Guora naar links in de straat Tompazi.

We volgen het naar de Ekklisia Mitropoli. De kathedraal kan worden bezocht, hier is ook het kerkmuseum van Rethymnon. Sla vervolgens linksaf en bereik de Venetiaanse Rimóndi-fontein, omringd door vele kleine cafés en tavernes. Vanaf hier is het niet ver naar de belangrijkste winkelstraat van Rethymnon, de Odós Arkadíu. Van noord naar zuid slenteren we over de weg tot deze eindigt.

We slaan linksaf en komen aan de waterkant. We volgen deze naar links totdat we de vuurtoren van de oude haven voor ons zien. De Venetiaanse haven met zijn dicht opeengepakte visrestaurants is de eindbestemming van onze stadswandeling door Rethymnon.

Duur van de wandeling 1:30 minuten, afstand 4.6 km.