Kreta smakelijk eten

Kreta ligt vrij van het vasteland van Griekenland, complex en trots op wild, bergachtig terrein en een sterke traditionele cultuur. De Kretenzische keuken staat zowel in Griekenland als internationaal bekend om zijn unieke ingrediënten en smaken. Gebaseerd op eenvoudige technieken, is het de verscheidenheid aan lokale producten die de gerechten onderscheidt: bergkruiden, unieke kazen, verse vis, de beroemde Kretenzische olie en raki een scherpe druivenbrandewijn.

Verlaat Kreta niet zonder te proberen ...

Kretenzische kazen
Het lijkt erop dat bijna elk Kretenzer dorp zijn eigen kenmerkende kaas heeft. Ze worden meestal gemaakt van schapen- of geitenmelk, of een combinatie van beide en elk kaassoort heeft zijn lokale interpretatie. Het is haast onmogelijk om uit zo veel heerlijke kazen een keuze te maken.
Ik adviseer u om op zoek te gaan naar graviera, een hardere kaas die zoeter is als hij nieuw is, maar nootachtig en smaakvol na het verouderen. Zachte, romige kazen, in overvloed zoals Pichtogalo Chanion gemaakt in de prefectuur Chania, of myzithra, een jonge weikaas met een heerlijke milde smaak.

Dakos

De immer populaire dakos zijn in heel Kreta bekend onder de regionale namen. Bekend als koukouvagia of koukouvayia of in het oosten van Kreta kouloukopsomo,
Een fantastische Kretenzische meze of salade die doet denken aan bruschetta, maar op basis van gerst beschuit of paximadi, maar niet op brood. De beschuit wordt licht geweekt in water of olijfolie om ze te verzachten en vervolgens worden ze bedekt met geraspte verse tomaat en myzithra, de romige schapenkaas of geitenkaas. Ze worden dan besprenkeld met Kretenzische olijfolie van eerste persing en bestrooid met zout, oregano, peper.

Gebakken slakken (Chochlioi boubouristi)

Het zijn niet alleen de Fransen die slakken als een delicatesse weten te waarderen. Slakken worden al millennia lang gegeten. In het Kretenzische dialect betekent chochlios slak en in dit gerecht worden ze gebakken met bloem en in hete olijfolie in een pan, vervolgens overgoten met wijn (of azijn) en voila, klaar om te serveren. Sommigen voegen graag een scheutje wilde rozemarijn toe.  Lokaal verzamelen vrouwen de slakken met de hand en worden ze levend gekookt. Op verschillende markten worden ze te koop aangeboden.

Kretenzische Kaaspastei (Kaltsounia)
Deze kleine taarten lijken misschien op de kaaspasteien die je in heel Griekenland tegenkomt, maar deze zijn uniek! Om te beginnen is handgemaakte patisserie een must, meestal gevormd in kleine kopjes.  De vullingen variëren, elke regio en elk huishouden heeft zijn eigen favoriet. Ze neigen naar de zoete smaak, gevuld met heerlijke Kretenzische kazen, zoals myzithra of malaka, maar niet met feta. Soms bevatten ze een vleugje rozenwater. Bovenop de Kretenzische honing, waardoor de taarten een heerlijke combinatie van zoet en hartig zijn.

Lamsvlees met stamnagathi
Zoals bij de meeste Griekse gerechten, hebben Kretenzers hun eigen kijk op lam. Hun versie bevat stamnagathi, een wildgroen dat de laatste tijd trendy is geworden. Het gerecht treft u op de menu kaart van top restaurants. Het Kretenzische lam wordt gebakken in hete olijfolie en oregano, vergezeld van stamnagathi en de bekende saus van avgolemono (op basis van eieren en citroen), of eenvoudiger, verse citroensap.

Gamopilafo

Zoals de naam al doet vermoeden (gamos betekent ‘bruiloft’ in het Grieks) wordt dit rijstgerecht aangeboden op traditionele Kretenzische bruiloften. Tegenwoordig zul je het niet alleen vinden wanneer het hele dorp een huwelijk op het dorpsplein viert, maar ook in veel Kretenzische tavernes. Net als een luxe risotto, wordt het bereid in een rijke vleesbouillon die je maakt van een langdurig sudderen van geit, lam of haan. Dan voeg je een scheutje citroensap en behoorlijke hoeveelheden stakovoutiro toe,  dit is een boter gemaakt van de romige vel die zich vormt op de bovenkant van gekookte verse geitenmelk en wordt omgezet in een roux. Het is de crème de la crème!

Askordoulakous
Een deel van de magie van het Kretenzische eten zijn de ingrediënten verzameld uit heuvels en rond dorpen. Askordoulakous zijn zeer kleine, ovale tot druppelvormige bollen die lijken op kleine uien. Onder de huid bevat het vlees veel doorschijnende witte tot roze lagen die fris en stevig zijn. In plakjes scheidt de bol een zeer plakkerige, slijmachtige substantie af die verdwijnt bij langdurig koken en weken in water. Askordoulakous heeft een milde, bitterzoete en aardachtige smaak. Naast de bollen is de plant te herkennen aan zijn helder paarsblauwe, klokvormige bloemen die langs de bovenkant van de stengels groeien en een sterke, muskusachtige geur afgeven. Ze worden gegeten in een frisse salade, besprenkeld met olie en azijn of citroen.

Gerookt Varkensvlees (Hirina apakia)
Dit gerecht van sappig gerookt varkensvlees, is gemaakt in een meerdaags proces. Eerst worden reepjes varkensvlees enkele dagen gemarineerd in azijn. Vervolgens wordt een vuur gemaakt met behulp van lokale kruiden zoals salie, laurier, rozemarijn  en het vlees wordt erboven opgehangen om te roken.De vuur wordt continu opgestookt om het kruidige aroma het vlees te laten doordringen. Het eindproduct smaakt naar de verse kruiden en kan later worden geserveerd, koud, in dunne plakjes.

Sfakia taarten (Sfakianes pites)

Deze lekkere taarten komen uit Zuid-Kreta, uit een bergachtig kustgebied genaamd Sfakia. In één oogopslag zien deze traktaties eruit als pannenkoeken, maar buiten de bloem bevat het deeg lokale olijfolie en de beruchte Kretenzische raki (de nationale drank van Kreta). Vervolgens wordt een willekeurig aantal verschillende Kretenzische verse, zachte, witte geiten of schapenmelk kazen zoals myzithra of Pichtogalo Chanion opgenomen in het midden van de taart. Even insmeren met een beetje olijfolie en gegeten met een beetje tijm en honing.

Kretenzische Brandewijn (Raki of Tsikoudia)
Als je op Kreta komt, zul je zeker kennismaken met de sterke drank raki. (tsipouro / tsikoudia). Krijg je het niet bij aankomst in het hotel van de gastvrije eigenaar, dan wel in het restaurant waar een glaasje met heldere vloeistof na afloop van het diner voor je op tafel gezet wordt. De mensen van Kreta zijn trots op hun raki. Het alcoholpercentage in deze drank is ongeveer 40%.