Glasblazerij Anogia Kreta

In het bekende en mooie dorp Anogia bevindt zich de glasblazerij "Tarrhaglass" van Marios Chalkiadakis en Natassa Papadogamvraki. Mario en Natassa zijn beiden geboren in Heraklion en studeerden in eind jaren tachtig glasblazen in Orrefors / Zweden. Nadien vervolgden ze hun studie aan het West Surrey College of Art and Design in Engeland - hier lag de nadruk op driedimensionaal glasontwerp.

Marios nam deel aan de New Designers-tentoonstelling in 1994 en behoorde tot de 40 beste ontwerpers van het jaar.
Natassa zette haar studie in Engeland voort na haar afstuderen in 1993, deze keer met de inhoud "Glass Design and Manufacturing" in het Departement van Architectuur. In 1994 ontving ze een prijs van het Museum voor Moderne Kunst in Düsseldorf voor haar glassculpturen.

Kunst in Anogia
Sinds 1995 hebben Natassa en Marios hun eigen glasfabriek in Anogia: "Tarrha Glass".
De specialisatie van de twee is vooral servies, maar ook op individuele stukken en in architectuur bruikbaar glas.

De ontwerpen van de individuele ontwerpen vinden eerst plaats op papier, vervolgens worden ze omgezet in driedimensionale objecten door verschillende technieken, zoals blaasvormen of zand gieten. De "ingrediënten" hiervoor zijn goed bereide grondstoffen; zo komt de glasgrondstof uit Zweden en de kleuren uit Duitsland. Mario en Natassa halen echter de inspiratie voor hun werken uit de Kretenzische natuur - dus er zijn altijd verwijzingen naar stenen, hout, water en zeeschelpen.
Heldere vormen, materialen en levendige kleuren karakteriseren de Tarrha-kunstwerken.

Anogia en de glasblazerij "Tarrhaglass" zijn zeker een bezoekje waard!