Katholiko strand Chania Kreta

Hoewel zeer pittoresk, zal de kleine baai van Katholiko niet direct een grote indruk op u maken.
Het pad er naar toe zal u echter betoveren. Deze plek vindt u zo'n 20 km ten noordoosten van Chania op het eiland Kreta en maakt deel uit van het eigendom van de kloosters Tzagkarolon en Gouverneto, op het schiereiland Akrotiri.

Om er te komen kunt het best rijden naar het vliegveld van Chania en de borden volgen die naar Gouverneto leiden, waar de weg eindigt. Als u de binnenplaats van het klooster oversteekt, vindt u de ingang van het pad. De wandeling naar de zee is ongeveer 2 km en duurt ongeveer een half uur.

Het gebied is van groot historisch en religieus belang. U zult daarbij eerst op het Gouverneto klooster stuiten. Het klooster werd in 1537 gebouwd, later door de Turken geplunderd en werd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog als buitenpost gebruikt. Het klooster is slechts een aantal jaren geleden gerenoveerd.  Het klooster heeft strenge regels en bezoekuren (2 tot 3 uur elke ochtend en 's middag behalve woensdag en vrijdag).
Na ongeveer 600 meter langs het pad vindt u de kleine kerk van Ipapanti, daarnaast de grot van Panagia Arkoudiotissa. In het centrum een stalagmiet in de vorm van een buigende beer. Een legende zegt dat de Maagd Maria de beer in steen veranderde, omdat het het water van de monniken had gedronken. De grot is al eeuwenlang gebruikt als plaats van aanbidding.
Ongeveer in het midden van het pad vindt u het verlaten klooster van Katholikon uit de 17e eeuw.
De grot is ongeveer 100 meter diep en u moet een zaklamp hebben als u van plan bent om het te verkennen.
Het pad loopt verder langs de Avlaki kloof, in de grotten van de hellingen schuilden kluizenaarsmonniken. Na ongeveer 15 minuten bereikt u een klein fjord met turquoise wateren. Naast de zee vindt u de overblijfselen van de oude steengroeve van het klooster, evenals een kleine verlaten poort. 
Voor de terugkeer is een goede lichamelijke conditie vereist of genoeg geduld en veel rustmomenten, het pad loopt immers steil opwaarts. Neem vooral in de zomermaanden voldoende water mee.