Vouves olijven op Kreta

Vouves is een bergdorp, dat met de kleine dorpjes Darmarohohi en Vassilogiani behoort tot de gemeente Platanias, in het prachtige groene westen van Kreta. Het is een pittoresk gebied met wijngaarden en olijfboomgaarden zover het oog reikt. Deze regio ligt 140 meter boven zeeniveau. Door de verhoogde ligging, heeft u vanuit elk standpunt een weids uitzicht over de hele baai en de omliggende dorpen.

Het is een goed onderhouden heuvelachtige regio met villa's. Het oudste natuurlijke monument van Kreta, de oudste olijfboom, staat in het Platia (dorpsplein) van het dorp, hier is een klein museum en een café. De regio biedt goede wandelmogelijkheden!

De oudste olijfboom op Kreta staat in Ano Vouves, (zoals hierboven reeds genoemd), een klein dorp in de regio Kolymvari. De olijfboom wordt geschat op 3.000-5.000 jaar en zou daarom de oudste olijfboom ter wereld kunnen zijn. De omtrek is meer dan 13 meter, de diameter is 3,60 meter. De boom draagt ​​zelfs vruchten.

De olijfboom is de oudste, meest gecultiveerde boom. Zijn vruchten worden gebruikt om olie te maken en het hout wordt gebruikt om meubels en huishoudelijke artikelen te maken. Het westen van Kreta, waar ook deze oudste olijfboom ter wereld staat, is ook de "olijfboomregio" van het eiland.

Op Kreta zijn er de olijfvariëteiten "Tsounaten" en de variëteit "Koroneiki". De kwaliteit wordt bepaald door het productieproces en door de manier van telen. Steeds meer boeren in het westen van Kreta zetten zich in voor biologische landbouw. De kwaliteit is uitstekend. Olijfolie uit de regio Kolimbari is verschillende keren wereldwijd bekroond. 

Breng een bezoek aan het dorp en probeer deze fantastische olijfolie.