Mooiste dorpen op Kreta

Zaros
Als u het binnenland van Kreta verkent, komt u terecht in de prachtige dorpen van Kreta, waarvan sommige zijn gefotografeerd en andere minder bekend. Sommigen van hen zijn gelegen aan zee en anderen, aan de voet van de Psiloritis.  Alle dorpen die u besluit te bezoeken tijdens uw vakantie op Kreta, u kunt er zeker van zijn dat ze u zullen betoveren met hun schoonheid en de warme gastvrijheid van hun bewoners.



  • Archanes, Heraklion. De reputatie van Archanes heeft zich over heel Europa verspreid! Bij het binnenrijden van het dorp ziet u het imposante neoklassieke gebouw van het Centrum voor Milieueducatie en iets verder, de geheel witte kerk van de heilige Maria. Het dorp heeft sfeervolle buurten met goed bewaarde huizen die in vrolijke kleuren zijn geschilderd. Naarmate de verkenning vordert, leert de bezoeker steeds meer over Archanes. Het Folklore Museum, het Archeologisch Museum, het Museum van Kretenzische geschiedenis en traditie zijn de hoogtepunten die u niet mag missen! In Ano Archanes leert u alles over de productie van olijfolie. Het hele dorp heeft een andere aura dan de andere dorpen in Kreta vanwege de immense wijngaarden, de koele bronnen en het pittoreske plein.
  • Houdetsi, Heraklion. Dit dorp in de bergen van Heraklion, wordt in de zomer overspoeld met de stemmen van jonge mensen. De lokale bevolking verliest geen enkele kans om feesten en festivals te organiseren op het plein van het dorp. Het Houdetsi festival is een van de meest populaire Kreta festivals. De rondreizende Ierse kunstenaar Ross Daly koos 35 jaar geleden deze plek om zijn eigen muzikale paradijs te vestigen en de muzikale werkplaats "Labyrinth" op te richten.  Als u door de straten van Houdetsi wandelt, voelt u de energie van het dorp, gecreëerd door de intacte herenhuizen en de koele bries afkomstig van het ravijn van het klooster van Spiliotissa.
  • Zaros, Heraklion. Het hoogtepunt van het dorp Zaros is de watermolen die er al meer dan 400 jaar staat. Volgens de bewoners is Zaros een gezegend dorp aan de voet van Psiloritis. Vruchtbare velden en boomgaarden en met een kunstmatige vijver, vol met forellen, creëert Zaros een unieke setting. Boven het meer worden de imposante rotsen van Psiloritis weerspiegeld, wordt beschouwd als een van de natuurlijke monumenten van Kreta.  Start vanaf het meer over het pad dat u naar de kloof van Agios Nikolaos leidt, waar de watervallen en het groene landschap indruk op u zullen maken. De kloof eindigt in het verbazingwekkende woud van Rouvas.  Onder de eiken staan ​​houten tafels en water, een ideale plek om te genieten van een snack en even uit te rusten voor uw terugreis.
  • Ano Asites & Kato Asites, Heraklion. Wijngaarden, olijfgaarden en opnieuw wijngaarden. Dit is de route die u moet volgen tot u Ano & Kato Asites bereikt aan de oostelijke uitlopers van Psiloritis. Twee van de meest traditionele dorpen van Kreta liggen daar, op een hoogte van 450 meter boven de zeespiegel. Als u er bent breng dan een bezoek aan het klooster, het is een van de oudste op Kreta. Op de binnenplaats zijn er twee natuurlijke wonderen: een plataan en een cipresboom. Aarzel niet om samen met de lokale bevolking in een traditionele café te zitten en meer te weten te komen over de grotten, de kerken en de gebruiken van het dorp.
  • Vamos, Chania. Vamos is een van de meest "maagdelijke" dorpen van Kreta, die haar geschiedenis bewaart en de tradities levend houdt. Olijfgaarden en boomgaarden creëren een Toscaans landschap.  De omliggende huisjes zijn gemaakt van steen, klei en hout. Terwijl u door de oude wijk loopt met zijn stenen straten, geheime hoekjes en prachtig gerestaureerde huizen, zullen de inwoners u raki en een beetje "apaki" aanbieden. In Vamos leert u hoe u de heerlijke Kretenzische kazen en andere specialiteiten van de Kretenzer keuken maakt. In Vamos ziet u ook de maan over de Witte Bergen komen, terwijl u luistert naar serenades voor onvervulde liefdes.
  • Chora Sfakion, Chania. Het duurt ongeveer 90 minuten. om van Chania naar Sfakia te komen. Het landschap is boeiend, bijna eng. Chora Sfakion is de hoofdstad van de gemeente Sfakia: een ontoegankelijk en ruig gebied, omringd door de steile hellingen van de Witte Bergen en de talrijke canyons die daarin zijn gevormd. Het dorp is gebouwd aan het einde van de Imbroskloof en beschikt over twee havens, waar de boten afgemeerd liggen om te vertrekken naar Agia Roumeli, Loutro en het eiland Gavdos. Het is een plek vol trots, liefde voor Kreta en ontzag voor zijn wilde schoonheid.
  • Loutro Sfakion, Chania. U heeft 15 minuten nodig. om naar Loutro village te gaan vanuit Sfakia, een boottocht die u nooit zult vergeten. In deze nederzetting tussen de rotsen voeltu dat het zomerparadijs van Zuid-Kreta is ontdekt. Afgelegen, vredig, met bars, tavernes en winkels. 
  • Er is altijd een risico om betoverd te worden door de volle maan die de hele kloof in zilveren kleuren schildert. Het is het moment waarop de terugkeer naar de beschaving  een erg onaangename optie lijkt.
  • Anogia, Rethymnon. Anogia ligt op de top van de berg en is het laatste dorp dat u tegenkomt tijdens het beklimmen van de Psiloritis bergen. In Anogia hebben de huisvrouwen hun balkons gevuld met bloemen. Op het plein van het dorp zijn er cafés waar de lokale bevolking u zeker zal verwelkomen. Als u Anogia bezoekt, begrijpt u waarom het verschilt van de andere dorpen op Kreta.
  • Margarites, Rethymnon. Als u het dorp Margarites bezoekt, zult u de lokale bevolking het "het dorp van potten" horen noemen, omdat het wordt gekenmerkt door een lange traditie in aardewerk. Zwervend door de straten ziet u de grote kleipotten voor het huis en een paar toeristen die de pottenbakkerswinkels binnen gaan. Het leven in Margarites is eenvoudig en leuk. Het dorp ligt op een hoogte van 300 meter, in de noordelijke uitlopers van Psiloritis, op 27 km van Rethymnon. Oude kloosters, torens, paden, kapellen verborgen in grotten en canyons en een vruchtbare vallei die zich uitstrekt tot het dorp. Margarites is een van de meest pittoreske dorpen op het eiland Kreta.
  •  Armeni, Chania. Het dorp Armeni in Apokoronas, Chania, is populair vanwege de bronnen en de dichte begroeiing. Bij de ingang van het dorp ziet u een bijzonder interessante watermolen, uitgeroepen tot historisch monument. De overvloedige wateren irrigeren het hele gebied, dat is beplant met fruitbomen, groenten en bloemen, een hemels landschap. Tijdens de zomermaanden is het verblijf hier aangenaam vanwege het koele klimaat. Er zijn restaurants en cafés, waar u kunt genieten van een heerlijke Griekse maaltijd, drinken of koffie, zelfs op de heetste zomerdagen, van 's ochtends tot' s avonds laat.
  • Makrygialos, Lasithi. Het dorp Makrygialos ligt op 25 km afstand van Ierapetra. Tot de jaren 70 was het kleine arme dorp aan de kust gelegen in een verwaarloosd gebied in Zuid-Kreta.  Maar sinds 1980 is dit maagdelijke dorp aan de Libische Zee een favoriete bestemming geworden voor liefhebbers van een niet-betoverende schoonheid. De kalme wateren van het zandstrand van de nederzetting zijn erg warm, zelfs tot eind oktober.