Damnoni populair strand in de buurt van Plakias op Kreta

Damnoni is een populair strand in de buurt van Plakias aan de zuidkust van Kreta. In de jaren '70 en '80 woonden hier veel hippies en alternatievelingen. Met de bouw van een groot vakantiecomplex genaamd Hapimag, meer dan 20 jaar geleden is er veel veranderd. Inmiddels is er nog steeds het Hapimag met meer dan 200 appartementen, zijn er ten minste zes tavernes, een duikschool en een watersportcentrum bij het Damnoni strand. Nog meer kleine hotels en pensions hebben zich gevestigd rond Damnoni.

Het bijna één kilometerslange gouden Damnoni strand is nog steeds mooi. Ligstoelen en ligbedden worden verhuurd. Het water is schoon en kristalhelder. Ongeveer in het midden van het strand stroomt een beekje in de zee. Achter het Damnoni strand verbindt een voetgangersbrug de twee delen van het strand. U kunt echter ook blootsvoets door het slechts een paar centimeter diepe riviertje waden.  In de zomer, is het rivier water uit de bergen veel koeler dan het water van de Middellandse Zee. 

Rechts van het Hapimag resort (timesharing), staat een klein gebouwtje direct aan het strand, hier vindt u de duikschool en een watersportcentrum. U kunt er waterfietsen, roeiboten, waterskiën of surfplanken huren.

In Damnoni zijn ongeveer zes tavernes die tijdens de dag en 's avonds open zijn. Volgens mij was het in het jaar 2014, dat er drie restaurants direct achter het strand en naast elkaar openden. Het Violakis is het eerste restaurant, het Mesogeios het middelste en taverne Damnoni het laatste restaurant. Welke het beste is kan ik u niet zeggen. U kunt gemakkelijk de menu's voor de ingang bestuderen en dan beslissen. Ongeveer 150 meter achter het strand aan de toegangsweg naar Damnoni vindt u de taverne Mythos. Vooral de verse vis, gevangen door de eigenaren smaakt heerlijk.

Naast de taverne Mythos, staat een winkel in lokale- en natuurproducten. U kunt er ook auto's huren of een jeep safari reserveren. Hapimag heeft ook een kleine supermarkt, diverse restaurants en een bar aan het zwembad.
Als u op zoek bent naar accommodatie, kan ik u de Mythos appartementen, kleinschalig, familiair (in de buurt van het strand) en Pension Zefyros op een heuvel een paar honderd meter van het strand van Damnoni aanbevelen.

Hoe bereikt u het Damnoni strand ? 
Vanuit Plakias neemt u de weg naar Lefkogia. Dit is de belangrijkste weg naar de stad Rethimnon. Na 2,5 km is er een afslag naar rechts, met als aanwijzing een bord met de tekst Damnoni, 500 meter verder bent u aan de kust. Parkeren kunt u direct achter het strand, dat buiten het absolute hoogseizoen bijna nooit een probleem oplevert.
Theoretisch kunt u ook met de bus naar Damnoni. Alle bussen tussen Plakias en Rethimnon en de openbare minibussen tussen Plakias en het beroemde palmenstrand Preveli stoppen aan de hoofdweg ongeveer 400 meter achter het strand. U kunt natuurlijk vanuit Plakias ook een taxi nemen, of de bus.