Mili Kreta kloof

Iedereen kent ongetwijfeld de Samaria kloof op het eiland Kreta. In het achterland van Rethymnon, op slechts een paar kilometer ten zuiden van de hotels, ligt op de route naar Chromonastiri het dal van de molens. Boven de verlaten nederzetting Mili, vindt u direct aan de weg de goed herkenbare ingang van de kloof. 

Hoe bereikt u de kloof ?
Vanuit Rethymnon rijdt u langs de kustweg en slaat ten oosten van Perivolia landinwaarts af in de richting van het klooster van Arkadi. Na 300m, weer rechtsaf richting Chromonastiri, bij het hek hangt een soort wegwijzer naar Mili. U volgt de weg altijd richting Chromonastiri, na ongeveer 7 km ziet u aan de linkerkant een lichtgroene houten kiosk. U bent nu bij het hogere gedeelte van de Mili kloof. Er is geen echte parkeerplaats, maar parkeer uw auto gerust rechts langs de weg.

De kloof lengte is ongeveer 4 km. Na een aangename wandeling van zo'n 75 minuten langs diverse kerkjes en ruïnes bereikt u de oude nederzetting naast de rivierbedding. De wandeling kunt u gerust gemakkelijk noemen, het pad leidt echter over steenachtige en oneffen ondergrond. Stevig schoeisel is in ieder geval aanbevolen. De kloof is redelijk begaanbaar gedurende het hele jaar, tijdens en na regenachtig weer niet aan te raden. Temperaturen langs de rivierbedding en tussen de vele dichtbevolkte groeiende bomen is zelfs midden in de zomer aangenaam.  Onderweg staan vele houten bankjes en een paar picknickplaatsen. Als u eenmaal het eindpunt heeft bereikt, gaat u weer langs dezelfde weg terug naar uw auto.

Een taverne met een prachtig uitzicht op de kloof, verhuurt enkele kamers, maar serveert ook Kretenzische gerechten bereid met lokale producten met een uitstekende kwaliteit. Een wandelkaart kunt u vanuit de taverne meenemen.