Kreta vakantie Argiroupolis watervallen

Het bergdorp Argiroupolis op het eiland Kreta wordt slechts in een paar reisgidsen genoemd, toch is het de moeite waard om te bezoeken. Niet eens zo ver van Rethymnon en Georgioupolis werd het gebouwd op de oude nederzetting van Lappa.

Al zo'n vierhonderd jaar voor Christus was het dorp in de oudheid een van de belangrijkste en water rijkste steden van Kreta en  68 jaar voor Christus. herbouwd door de Romeinen. Zij legden ook het kilometerslange systeem van waterleidingen aan, de overblijfselen kunt u nog steeds bewonderen. Bijna negenhonderd jaar later, werd het dorp verwoest door de Arabieren en pas herbouwd in de tweede Byzantijnse periode.

De dorpelingen krijgen in de zomer vele dagjesmensen op bezoek, die de overblijfselen uit de oude, Byzantijnse en Venetiaanse tijd in het dorp en het omliggende gebied komen bezichtigen.

Onder het dorp vormen de bronnen en pijpleidingen, die zelfs de stad Rethymnon van drinkwater voorzien, de bekendste bezienswaardigheid van het dorp.

De watervallen van Argiroupolis.
Het water stroom onafgebroken en onvermoeibaar over de rotswand en zorgt voor veel groen en grote platanen. Via een aantal natte treden bereikt u een kleine kapel onder de overhangende rotswand, waar eveneens een kleine stroom water een weg zoekt.
Op een groot informatie boord, maar ook in de souvenirwinkels wordt de route rond de oude dorpskern, het lijkt bijna een klein openluchtmuseum beschreven.

De verzorgingsproducten waarin de vitamine-rijke olie van de avocado is verwerkt kunt u overal kopen, het is echt de lokale specialiteit van Argiroupolis.

Als u geluk heeft wordt u tijdens uw wandeling uitgenodigd om raki of wijn te proeven en de zelfgemaakte taart te proberen. 
Vergeet echter niet ook op Kreta geldt een alcohollimiet.