Kreta markten 2024

Zuid-Europa staat bekend om zijn vele opwindende markten, en Kreta is daarop geen uitzondering. In de meeste steden zijn de markten vooral voor de lokale bevolking, maar in vakantiesteden zijn ze uiteraard ook voor toeristen.

Traditioneel worden goederen zoals vlees, vis, fruit, groenten, olijfolie, kruiden, honing, wijn en soms levende kippen en konijnen verhandeld. Als er veel toeristen op de markt zijn, worden er ook goederen zoals kleding, leer, keramiek, goud en zilver verhandeld. Voor sommige van deze laatste is het vaak mogelijk om op de prijs te onderhandelen, maar het is ook belangrijk om op te passen voor namaakartikelen.

Heraklion (maandag tot zaterdag)

De dichtstbevolkte stad van Kreta heeft ook de meeste markten. Het hoogtepunt is de Pateles-markt, gelegen op een groot plein aan de Itanou-straat, ongeveer 1,2 km ten zuiden van de haven van Heraklion. Op zaterdag zijn de meeste kramen te vinden, maar ook op donderdag vinden deze plaats.

De markt op 1866 Street is kleiner, maar historisch gezien de belangrijkste. De opstand tegen het Turkse gezag begon hier in 1866. Destijds – en nog vele decennia later – was het de belangrijkste markt van de stad, en iedereen die binnen de stadsmuren woonde, winkelde hier. De markt is een geweldige belevenis en vindt dagelijks plaats. Bedrieg uzelf niet alleen met smakelijke, versgebakken delicatessen, maar ga ook naar Sarantauga, een van de oudste cafés van de stad.

Elke maandag, woensdag en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur is er markt in het grootste park van Heraklion: Georgiadis Park. Het bijzondere aan deze markt is dat alle producten biologisch zijn en door de producenten zelf worden verkocht. Er is ook een klein café en een speeltuin in het park.

Chania (maandag tot zaterdag)

Chania staat bekend om zijn grote, prachtige overdekte markt, die in 1913 door de Griekse premier werd ingehuldigd, slechts drie dagen nadat Kreta een deel van Griekenland werd. In de markthal is het mogelijk om allerlei verse levensmiddelen te kopen, zoals vlees, kaas en vis. Er worden ook kleding, keramiek en enkele toeristische goederen verkocht. De markt is elke ochtend geopend van maandag tot en met zaterdag en 's avonds op dinsdag, donderdag en vrijdag. Update 27-01-2024 , de markthal zal ook in 2024 gesloten blijven, de renovatiewerkzaamheden zullen zeker tot de zomer van 2025 duren.

Er zijn ook goede straatmarkten in Chania. De grootste vindt plaats op zaterdag in de Minoosstraat vlakbij de haven, en op donderdag is er een markt in de Akti Kanaristraat in het noordwesten van de stad.

Rethymnon (woensdag, donderdag en zaterdag)

Rethymnon heeft drie markten. De bekendste vindt plaats op donderdag op de parkeerplaats bij het park in het centrum van de stad. Vlakbij, aan de Koumoundourou-straat, is elke woensdagmiddag (vanaf 13.00 uur) een kleine Boheemse markt. Op zaterdag is er een kleinere markt ten noorden van het busstation in het westelijke deel van Rethymnon.

gios Nikolaos (woensdag)

Elke woensdag is er markt in Agios Nikolaos. Dit zal plaatsvinden op de parkeerplaats van het openbare ziekenhuis van de stad.

Elounda (vrijdag)

Op vrijdagochtend is er markt in Elounda. De markt ligt direct aan de haven en het is niet verwonderlijk dat er een goede selectie vers gevangen vis is.

Mires

Elke zaterdag is er markt in Mires, een plaats met 6.500 inwoners in het zuiden van Kreta. De markt trekt enkele duizenden lokale bewoners en zou de grootste traditionele markt van Kreta zijn.

Timbaki (vrijdag)

Timbaki is een middelgrote plaats in het zuiden van Kreta. Elke vrijdag is er markt in de hoofdstraat van de stad, hier zetten vooral boeren uit de omgeving hun kraampjes op. Er zijn niet veel toeristen in de omgeving.

Kolymbari

In de badplaats Kolymbari is elke vrijdag een kleinere markt. Bezienswaardig als je in de buurt bent, maar anders kun je beter naar de markt in Chania (24 km ten oosten) gaan.

Lerapetra (zaterdag)

Lerapetra ligt in het zuidoosten van Kreta, direct aan de kust. Op zaterdag is er een markt in Lerapetra en de markt is traditioneler (minder toeristisch) dan veel andere markten op Kreta. De markt vindt plaats in de Psilinaki-straat, vlakbij het busstation.

Voukolies (Goede Vrijdag)

De laatste markt op de lijst is een specialiteit. Goede Vrijdag vindt plaats met Pasen in het dorp Voukolies, 8 km ten zuiden van de kust van Chania. Het dorp is goed in het levend houden van tradities en de jaarlijkse markt brengt veel familie/vrienden uit omliggende dorpen samen.