Ferma badplaats voor natuurliefhebbers Kreta


De badplaats Ferma zal vooral liefhebbers van rust en wilde natuur bekoren. Het is gelegen in het zuidoostelijke deel van het Griekse eiland Kreta, ongeveer 106 km ten zuidoosten van de hoofdstad Heraklion.

Oorspronkelijk een vissersdorp, is de kleine en rustige badplaats Ferma tegenwoordig gelegen in een rustige omgeving voor de zuidkust van Kreta, ongeveer 10 km ten oosten van het populaire toeristenoord Ierapetra. Het dorp ligt in het oostelijke deel van het eiland Kreta, dat onder de regionale eenheid Lassithi valt.

Het centrum van Ferma wordt gevormd door een lokale weg die aan beide kanten is omzoomd met kleine hotels en huur appartementen, verschillende tavernes en bars, evenals kleine winkeltjes die verschillende goederen verkopen. Een typische toeristenpromenade met goede faciliteiten voor bezoekers van het resort. De oude gebouwen van het dorp bevinden zich op korte afstand. 

Van het uitgaansleven zul je hier echter niet veel genieten. Voor avondentertainment of meer winkelen gaan toeristen naar de nabijgelegen badplaats Ierapetra.

De kustlijn rond Ferma is erg rotsachtig en bestaat uit verschillende prachtige baaien met pittoreske stranden die worden beschermd door de omringende hoge kliffen. De meeste stranden moeten worden afgedaald, meestal via houten trappen. De zee in dit gebied is kristalhelder en zwemmen is een echte traktatie. Dankzij de rotswanden van de baaien komen zelfs snorkel- en duikliefhebbers hier terecht.

De grootste baai en het strand rond het resort is Ferma Beach, ook wel bekend als Livadi Beach. Het oppervlak bestaat uit warm zand, soms een mengsel van zand en kiezels, dat zich geleidelijk langs de zeebodem voortzet. De ondiepe wateren van de baai trekken ook gezinnen met kinderen en niet-zwemmers aan. Het strand ligt in het oostelijke deel van het resort en is gedeeltelijk georganiseerd - aan de ene kant is er een taverne met verschillende ligbedden en parasols, het andere deel van het strand is natuurlijk gelaten.

Als je langs de kust naar het westen loopt, kom je andere kleine strandjes tegen die veel rust en privacy bieden. Zo zijn er de stranden van Pigadi en Giorgakis.

Een leuke tip voor een wandeling is de Mylonas Gorge (of ook wel St. John's Gorge), die op kaarten vaker wordt aangeduid als "Mylonas Falls". De kloof begint bij het dorp Saint John, op een hoogte van ongeveer 500 m, en daalt geleidelijk door het omliggende landschap naar de kust, naar het strand van Kakia Skala. Helaas is het niet mogelijk om de hele lengte van de kloof door te lopen, omdat je een obstakel tegenkomt in de vorm van hoge watervallen. U kunt echter zelf naar de Mylonas-watervallen gaan, die op minder dan 7 km landinwaarts van het resort liggen. Er zijn twee paden die naar de watervallen leiden (die ongeveer 300 m boven de zeespiegel liggen), beginnend bij het strand van Kakia Skala.

Het eerste pad begint bij een dennenbos en een groot deel van de weg loopt langs een oude betonnen greppel die vroeger water naar Koutsounari voerde. De tweede route volgt de rivierbedding en is vooral in de winter erg uitdagend. De watervallen zelf zijn ongeveer 20 meter hoog en vormen een kleine vijver met kristalhelder en zeer verfrissend water.

Voor wie is Ferma geschikt ?

Het resort is gelegen in een gebied bezaaid met kleine en traditionele Griekse dorpjes en Ferma is in dit opzicht geen uitzondering, dus we raden het vooral aan aan toeristen die naar hun vakantie vliegen om vooral te ontspannen en nieuwe energie op te doen van de omringende prachtige natuur.

Houd je meer van entertainment en een bruisend nachtleven, kijk dan meer naar de resorts aan de noordkust van het eiland.