Rogdia pittoreske nederzetting op Kreta

Rodia of Rogdia is een pittoreske nederzetting, amfitheatrisch gebouwd aan de zijden van Marmarokefala, 300 meter boven de zeespiegel. Rogdia met het panoramische uitzicht op Heraklion en het Dia-eiland ligt ongeveer 16 kilometer ten noordwesten van Heraklion. 

Administratief gezien vallen de nederzettingen Agios Dimitrios, Kapetanaki Metochi, Linoperamata, Savathiana klooster, Palaiokastro, Pantanassa en Plaitis onder het Rodia district. Volgens de volkstelling van 2011 wonen 1.326 mensen in het gebied en 797 alleen in Rogdia. Hun voornaamste bezigheden zijn de landbouw en het exploiteren van restaurants,  die vooral door de inwoners van Heraklion worden bezocht.

Het Venetiaanse herenhuis Georgios en Fragiskos Modinos bevindt zich in de prachtige nederzetting. Het is een heel goed voorbeeld van de architectuur van de Venetiaanse tijd en werd ook uitgeroepen tot beschermd monument.

De eerste vermelding van Rogdia was in 1356 in een document, maar genoemd als  "Kera Rodea". Dezelfde naam werd gebruikt voor het gebied tot het einde van de Venetiaanse tijd.

De kerken van Sotiras en Panagia van Rogdia staan in het dorp. Het klooster van de geboorte van Theotokos van Savathiana en het Rogdia-klooster liggen ook dicht bij de nederzetting.

Iets buiten het centrum van Rogdia heeft u de keuze uit enkele accommodaties.