Kouses historisch dorp op Kreta

Kouses is een historisch dorp uit het voormalige district Kainourio en van de gemeente Festos. Het dorp ligt aan de noordelijke voet van de Pirgos-heuvel van het Asterousia-gebergte, 130 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht op Mesara vanaf de nederzetting is schitterend.

De plaats ligt 62 kilometer van Heraklion en op circa 15 km ten zuidwesten van Mires en telt 120 inwoners (telling 2011) en is hun voornaamste bezigheid de landbouw. Het gehucht Listaros behoort tot de lokale gemeenschap van Kouses.

De Kourmoulides-torens en de kerk van Agia Pelagia zijn een bezoek waard. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1577.

Tijdens de Turkse bezetting was de nederzetting een leengoed van de beroemde familie Kourmoulis die crypto-christenen waren. Dit gezin strafte degenen die christenen slecht behandelden. Na de revolutie van 1821 vochten ze met christenen.

Volgens de traditie was er in Kouses ook een Krifo Scholio. In de Griekse geschiedenis was een krifó scholió (κρυφό σκολειό of κρυφό σχολείο, letterlijk 'geheime school') een veronderstelde ondergrondse school voor het onderwijzen van de Griekse taal en de christelijke leer, verstrekt door de Grieks-orthodoxe kerk onder Ottomaanse heerschappij in Griekenland tussen de 15e en 19e eeuw.

De kerken Agios Antonios, Agioi Pantes, Agios Georgios en Koimisis (d.w.z. de veronderstelling) van Agia Anna staan in Kouses. De Agia Pelagia-tempel in de catacombe van de Kourmoulides-toren.