Psiloritis het hoogste monument op Kreta

De hoogste piek op het eiland Kreta, de berg Psiloritis, ook bekend als de berg Ida, steekt ongeveer 2.456 meter boven de zee uit. De torenhoge piek werpt zijn ochtendschaduw over de majestueuze Amari-vallei in het zuidwesten en torent over de prefectuur Heraklion naar het oosten.

Psiloritis is een UNESCO-geopark en is gezegend met een ongelooflijk bio divers landschap. Hier vindt u endemische planten en diersoorten die zelden in zo'n unieke co-existentie voorkomen. Sommige planten op de berg zijn alleen inheems in Kreta.

Wandelaars zijn vaak geboeid door de weelderige kloven die in schril contrast staan ​​met het kale terrein in delen van het toevluchtsoord.

Traditionele dorpen, waar de tijd heeft stilgestaan, in dit wonderlijke landschap en het uitzicht vanaf de berg is ronduit adembenemend. In het zuiden omhult de Libische Zee de kusten van Kreta en strekt zich uit tot Noord-Afrika. Starend naar het noorden, kunnen avonturiers bijna het legendarische Thera zien, nu Santorini genoemd, net over de horizon aan de Kretenzische Zee.

Als u een cirkel rond de berg Psiloritis op een kaart tekent, komen honderden dorpen, groot en klein, in u op. De echte schatten van het eiland Kreta vindt u in deze dorpen, sommige zo oud als de tijd zelf. De tradities waaraan deze mensen vasthouden voor het beste leven, creëren een fantastisch wandtapijt van cultuur en geschiedenis die de meeste bezoekers van het eiland Kreta nooit ervaren. In het noorden bestaat de ring o.a. uit de dorpen Eleftherna, Margarites, Choumeri, Melissourgaki en Avdellas.

Westwaarts de dorpen Arkadi, Agia Fotini, Thronos, waar Aravanes Taverne zich bevindt en het verbazingwekkende Monastiraki, waar nog steeds de ruïnes van een fantastisch Minoïsch paleis staan.

Ten zuiden van de berg maken Kouroutes, Nithafri, Apodoulou, Platanos, Kamares en Zaros deel uit van een reeks prachtige dorpen, elk met hun eigen persoonlijkheid. In het oosten liggen Agia Varvara, Kato en Ano Asites, Krousonas, Korfes en Tylissos, waar ooit een ander Minoïsch paleis stond.

Dit voor al die reizigers die de authentieke pastorale manier van leven van Kreta willen ervaren en de plaatsen willen ontdekken in de schaduw van deze afschrikwekkende berg en de levensstijl waarvan sommigen zeggen dat het de gezondste en vriendelijkste op aarde is. Er wordt zelfs beweerd dat de Griekse god Zeus opgroeide in de Eden-achtige velden van de Amari-vallei.

Ten oosten van de berg ligt de prachtige pastorale schat, het Nida-plateau. Hier stuit u op de archeologische vindplaats van de Grot van Zeus (Ideon Andron) .

Voor trekkers die naar de top van de berg willen gaan. Er zijn vijf verschillende routes, de gemakkelijkste vanaf het eerder genoemde Nida-plateau. U kunt vanuit Heraklion naar het dorp Anogia rijden en vervolgens naar het Nida-plateau (1 uur en 30 minuten). Maak u geen zorgen over het missen van het restaurant, het is het enige gebouw op het plateau. De wandeling naar de ingang van de Idaion-grot is vrij eenvoudig en goed aangegeven. De eerste paar uur zijn een fluitje van een cent totdat u moet afdalen naar het Akollita-plateau en vervolgens de rest van de weg naar de top.

Let op, er ligt meestal nog sneeuw op deze hoogte tot in de maand juni. Op zijn minst heeft u goede wandelschoenen, twee paar sokken, zonnebrandcrème, een hoed en ongeveer 3 liter water nodig voor deze trektocht. U kunt de nacht doorbrengen op de top, maar u moet warme kleren en een slaapzak meenemen.

Psiloritis is eigenlijk het hoogste monument op een eiland, dat in wezen allemaal uit bergen bestaat. Een bijna continue keten van pieken strekt zich uit van de Witte Bergen in het uiterste westen, naar Dikti in het oosten, met de Massara-vlaktes die de ketting verbinden met het Asteroussia-gebergte en de Libische Zee in het zuiden en oosten.

Andere wonderen liggen in de schaduw van deze geweldige berg, waaronder de bronnen bij Spili, het meer van Votomos bij Zaros, de kloven van Agios Nikolaos en Vorizia en Almyros.

Zorg ervoor dat u het prachtige Arkadi-klooster in uw reis opneemt als u op weg bent naar Amari en de westelijke hellingen van Psiloritis. Voor degenen die een fantastische begeleide ervaring willen, raad ik u aan om in Aravanes in Thronos te overnachten, met uitzicht op de vallei. Vraag gewoon naar Tito. Hij heeft ruime ervaring in het begeleiden van kleine groepen op de berg.