Het is een techniek die door soldaten in de oudheid wordt toegepast door boeren in het Byzantijnse rijk, door de rebellen tijdens de Turkse bezetting, en in de loop der tijd door de herders werd overgenomen. Het was zo populair omdat het niet te veel tijd, voorbereiding of ingrediënten kostte.
De bereiding van Antikristo doet bijna denken aan een ritueel. De chef-kok gebruikt meestal een jong lam of, in zeldzame gevallen, een geit om Antikristo te bereiden. Het dier wordt in vier delen gesneden, gekruid met zout op enorme houten spiesjes of tegenwoordig op een metalen frame gespietst. Het open vuur staat altijd in het midden.
In tegenstelling tot grillen zoals we het kennen, worden de stukken vlees in een cirkel rond het vuur geplaatst. Hierdoor kan het vlees worden gegrild met de warmte die wordt gegenereerd door de vlammen in plaats van de warmte die wordt gegenereerd door de kolen.
Onder de Turkse bezetting gebruikten de rebellen deze techniek omdat het vlees veel sneller kookt dan met andere grilltechnieken. Ze hadden altijd haast, moesten zich verbergen, hadden weinig tijd om te grillen, omdat het open vuur vaak hun positie onthulde.
Als u een vleesliefhebber bent, is Antikristo een speciale culinaire ervaring waar uw smaakpapillen u voor zullen bedanken. Het goede nieuws is dat u geen groep herders in de bergen van Kreta hoeft te vinden om Antikristo te proberen.
Veel tavernes (in de lente en de herfst) zijn gespecialiseerd in Antikristo.