In het 3e weekend van oktober (20 en 21-10-2018) wordt het kastanje feest gehouden in het kleine dorp Elos, gelegen aan de weg van Paleochora naar Elafonissi, in het zuidwesten van Kreta. Natuurlijk gaat dit gepaard met live muziek en veel gerechten waar kastanjes in zijn verwerkt.
Kastanjes worden vooral in het westen van het eiland geteeld, omdat het klimaat hier het meest gunstig is voor de kastanjebomen. Oorspronkelijk komt de boom uit Centraal-Azië. De Romeinen brachten voornamelijk vanwege het harde hout de bomen ook naar Kreta. In het gebied rond Elos zijn er duizenden kastanjebomen.
Kastanjes bevatten hoogwaardige eiwitten en minder vet dan andere noten. Ze zijn rijk aan mineralen en sporenelementen kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer, magnesium, koper, mangaan. Kastanjes bevatten echter ook vitamine E, C, alle B-vitaminen en bèta-caroteen.
U kunt kastanjes niet rauw eten. Ze moeten worden verwarmd, geroosterd of gekookt. Alleen dan kunnen we ze verteren.