Markthal van Chania gesloten

Een van de bezienswaardigheden van Chania is de 'Agora', de markthal. Kruisvormig en in het centrum van de stad, werd het gebouwd in de periode 1911 - 1913. Naar het model van de markthal van Marseille is het ontwerp uniek in Griekenland.

Een drukke en populaire plek waar o.a. verse vis, vlees, fruit en groenten, evenals kruiden en (te) veel souvenirs worden aangeboden. De hal herbergt ook kleine restaurants met eenvoudige, smakelijke en betaalbare gerechten.

In de zomer is het door toeristen erg druk en kunt het best vroeg in de ochtend een bezoek brengen aan de markthal van Chania. Sommige tavernes openen zelfs om vier uur 's ochtends voor de feestgangers. De markt is officieel geopend van maandag tot zaterdag van 08.00 tot 13.30 uur of tot 14.00 uur, dinsdags, donderdag en vrijdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur.

108 jaar na de bouw en 26 jaar na de eerste restauratieplannen, begint de wederopbouw van de gemeentelijke markt van Chania in november 2021, wat betekent dat de activiteiten voor twee jaar zullen worden gesloten en gestaakt. De "Agora" wordt dan voor 15 miljoen euro gerestaureerd en gerenoveerd. (update 24-01-2024). De bouw loopt vertraging op. De markthal in Chania zal nu naar verwachting in de zomer van 2025 voltooid zijn.
Verkopers en inwoners van Chania maken zich zorgen over de toekomst van de markt.

Volgens nieuws van Neakriti, vragen winkeleigenaren om garanties voor hun posities als ze voldoen aan de voorschriften van de gemeente voor toegang tot de verbeterde marktruimte wanneer de werkzaamheden voltooid zijn. Handelaren vrezen dat ze uit de markt zullen worden gedrukt vanwege nieuwe regels en de algehele operationele structuur van de gemoderniseerde markt.

Deze renovatie door de gemeente maakt een einde aan een tijdperk, een lokale traditie en een andere authentieke ervaring van Kreta waar het toeristen betreft.
Ambtenaren zeggen dat de oorspronkelijke "look" van de markt behouden zal blijven, terwijl er modernere structurele en esthetische elementen zullen worden toegevoegd. In het middelpunt van de oude binnenstad van Chania waren tientallen jaren kruidenierswinkels, slagerijen, een vismarkt, een apotheek, bakkerijen, groenteboeren en souvenirwinkels.

Protesten sinds 2018, toen de eerste aankondigingen werden gedaan, en het coronavirus hebben het moderniseringsproces opgehouden. Er is bezorgdheid dat de Chania-markt zal worden overgenomen door grote bedrijven en zakelijke belangen.