Triopetra een van de mooiste stranden op Kreta

Triopetra een van de mooiste stranden op Kreta, toch is het er niet druk. Zelfs in het hoogseizoen in augustus vindt u er een stukje strand voor u alleen.

Triopetra bestaat uit twee delen. Tussen de twee stranden zijn de beroemde drie rotsen, hier is de naam Triopetra (drie stenen) van afgeleid. Tussen de twee stranden is een voetpad. Het westelijke strand is populairder. Het  zeer lange en brede zandstrand is een van de mooiste stranden van Kreta. 
Inmiddels staan er zo'n tien gebouwtjes achter het Triopetra strand, veelal tavernes en pensions. Het andere gedeelte herbergt twee tavernes. In de taverne Apanemia worden ook vijf kamers verhuurd, er is bijna geen andere plek op Kreta waar u rustiger en afgelegen kunt overnachten. Op beide stranden kunt u in het zomerseizoen parasols en stoelen huren.

Een andere plek om te verblijven is "Studios Alexander" op een heuvel met een spectaculair uitzicht op Triopetra. Aan de minder bezochte oostelijke strand vindt u een van mijn favoriete tavernes op Kreta. Stelios, de jonge eigenaar van de taverne en pension Apanemia serveert enorme en lekkere porties tegen redelijke prijzen. Probeer eens de salade van het huis (Apanemia), de grootste salade die ik ooit in Kreta geserveerd heb gekregen. Stelios (spreekt goed Engels) verhuurt vijf kamers achter het restaurant. De tweede taverne Pavlos ligt op zo'n 100 meter van het Apanemia. Let goed op de borden dat u niet in beland in het mini dorp Agios Pavlos een paar kilometer verder op.
In de Taverne Pavlos heeft mijn mooie uitzicht op het strand, de drie rotsen en de kleine haven van Triopetra. In Pavlos kunt u niet alleen genieten van het panoramische uitzicht, maar ook goed eten.
Als voorgerecht hadden we van die typisch met spinazie, tomaat en of kaas gevulde Griekse flapjes en onze twee hoofdgerechten, zwaardvis en lamskoteletten waren ook heerlijk.
Aan de westelijke kant van Triopetra, kunt u in het restaurant Girogiali de beste gegrilde kip van Kreta eten, helaas echter alleen op zondag. In de taverne Apothiki kunt u ook prima eten.

Triopetra is in de winter onbewoond, supermarkten en geldautomaten zijn er ook niet in de buurt.
Triopetra ligt aan de zuidkust van Kreta. De meeste toeristen komen met een huurauto of motor. Vooral in het weekend is het strand populair bij de Grieken.
De makkelijkste manier om het strand te bereiken met de auto is via Spili, Agia Galini of Agios Pavlos. Tussen Spili en Agia Galini ligt het dorp Akoumia, daar neemt u de bewegwijzerde afslag naar Triopetra.  Deze weg is smal, maar verhard. De weg leidt door de bergen en het prachtige landschap.
Het kleine dorp Agios Pavlos ligt 5 kilometer over de weg van Triopetra. Er is ook een route van Plakias via Preveli, zes kilometer echter niet verhard. U rijdt net voor Preveli over de zogenaamde Venetiaanse brug en volgt het pad over de heuvel vlak langs het restaurant. Op de berg vervolgt u uw route naar links in de richting van Drimiskos. Alle hierboven beschreven routes leveren bij droog weer en langzaam en voorzichtig rijden geen problemen op. Via de onverharde wegen kunt u snel een lekke band oplopen door de grote stenen. Let op als een auto huurt of u over deze onverharde wegen mag rijden.
Bussen rijden niet naar Triopetra. Soms varen er vanuit Agia Galini  bootjes naar Triopetra en enkele uren later weer terug. Dergelijke dagtochten kunnen geboekt worden in het seizoen via reisbureaus of direct aan de haven in Agia Galini.

Wilt u eens in alle rust genieten van het eiland Kreta, ga dan eens naar het Triopetra strand.